Динкић тражи већу подршку Америке

Млађан Динкић од америчког сенатора Џона Керија затражио већу подршку Србији и земљама Источне Европе. Кери спреман да помогне Србији у процесу приступања Светској трговинској организацији.

Потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић затражио је у Вашингтону већу подршку Америке Србији и земљама источне Европе.

Динкић је разговарао са председником Комитета са спољне послове америчког Сената и сенатором из државе Масачусетс Џоном Керијем, са којим је разменио искуства у спровођењу антирецесионих мера, посебно у области инфраструктурних пројеката.

На састанку је истакнуто да је, иако Србија и САД имају различите ставове, пре свега у вези са независношћу Косова и Метохије, у интересу обе земље да се инсистира на темама које их спајају. 

У саопштењу Министарства економије се истиче да је Кери изразио жељу да помогне Србији и у процесу приступања Светској трговинској организацији. 

"Сенатор Кери је један од иницијатора помоћи земљама источне Европе ради санирања последица светске економске кризе и управо захваљујући његовој иницијативи ММФ-а је добио значајна додатна средства од групе 20 најразвијенијих земаља, па су између осталог, и средства која је Србија добила из те повећане квоте", рекао је Динкић.

У саопштењу се навод да је Кери, који је и аутор једног дела економског програма Обамине администрације, изразио уверење да ће Србија бити једна од оних земаља која ће лакше пребродити последице светске економске кризе и представљати фактор стабилности у региону, што је заједнички циљ и Србије и САД.

Саговорници су се сложили да ће се из глобалне рецесије изаћи тек након рехабилитације и докапитализације великих банака које су кризу и изазвале лошим пласманима у прошлости, и да обимни државни програми фискалних стимуланса могу кризу само ублажити, али је не могу зауставити.

Динкић је из Вашингтона отпутовао у Бостон где ће имати састанак са неколико највећих компанија из области информационих технологија и биотехнологије из државе Масачусетс које су заинтересоване да инвестирају у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије