На продају 40 одсто "Телекома"

Влада Србије на седници у петак одлучује о продаји 40 одсто акција "Телекома". Биће формиран посебан буџетски фонд из којег ће се средства од продаје акција улагати у инфраструктурне пројекте. Министар Динкић: "Дојче телеком" нема право прече куповине.

Влада Србије саопштила је да ће на седници у петак  одлучивати о продаји на међународном тендеру 40 одсто акција "Телекома Србије", које су у својини државе.

Влада ће формирати посебан буџетски фонд из којег ће се средства од продаје акција "Телекома" улагати у значајне инфраструктурне пројекте, наведено је у саопштењу.

Држава је преко "ПТТ Србија" власник 80 одсто "Телекома Србија", а 20 одсто је у власништву грчке компаније ОТЕ, чији је сувласник "Дојче телеком".

Наредних дана премијер Мирко Цветковић јавности ће предочити све детаље о продаји 40 одсто државаних акција "Телекома", рекао је министар економије Млађан Динкић.

Динкић је рекао да "Дојче телеком" неће имати право прече куповине. 

Премијер Цветковић оценио је да би било "паметно" продати "Телеком" ове године и најавио да ће крајем године бити укинут монопол на тржишту нафте и нафтних деривата.

Министарка телекомуникација Јасна Матић изјавила је да би "Телеком" могао да буде продат ове године јер су, како је рекла, у ту компанију неопходна огромна улагања, како би у условима све веће конкуренције, "Телеком" и даље био успешан.

"Ми се надамо да ће стратешки инвеститор много више инвестирати, да ће успети да подигне инвестиције на онај ниво који је данас тражен да би се достигао стандард телекомуникација, пре свега у ЕУ", рекла је министарка.

Она је објаснила да су у питању инвестиције реда величине више милијарди на неколико година.

Премијер Цветковић је раније у интервјуу за Политику рекао да је укидањем монопола на фиксну телефонију ове године "отворена суштинска могућност и потреба приватизације Телекома".

"Телеком ће се продавати на тендеру. Иначе, ја сам ближи моделу да се један део компаније сада прода, а други део бих задржао у државном власништву", рекао је раније Цветковић.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић је поновио да ће "Електропривреда Србије" за сада остати у већинском државном власништву, а да је "Телеком", после либерализације тржишта, спреман за већинско приватно власништво.

Поводом учесталих процена вредности српског телекомуникационог гиганта, руководство "Телекома Србија" саопштило је јуче да на ту компанију није примењив Закон о приватизацији, оцењујући да је тржишна вредност акција засигурно знатно већа од свих процена које разни стручњаци износе у јавност. 

"Телеком Србија" није друштвено нити јавно предузеће, него акционарско друштво, због чега је Закон о приватизацији непримењив. Никако не може бити говора о приватизацији друштва, већ о продаји одређеног дела акција друштва, наводи се у саопштењу.

Посланици различито о продаји акција "Телекома" 

Посланик Демократске странке Александар Влаховић, бивши министар за приватизацију, рекао је да "Телеком" има добре пословне и финансијске резултате и да је  добар тренутак за продају тог предузећа. Он је рекао да продају треба обавити транспарентно и јасно одредити колико акција ће бити продато на тендеру.

Шеф посланичке група СПС-ЈС Бранко Ружић рекао је да се може разговарати само о докапитализацији, али у време када ће то постићи највећи ефекат по државу и грађане.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић навео је да ће подржати продају "Телекома" ако од тога Србија има користи и ако се тај новац уложи у запошљавање.

Драган Тодоровић, шеф посланичке групе СРС је рекао да ће се та странка "супротставити свим расположивим средствима када је у питању покушај продаје Телекома", јер сматра да би продаја имала несагледиву економску штету по Србију.

Шеф посланичке групе "Напред Србијо" Томислав Николић изјавио је да је против продаје "Телекома" и оценио да је "Демократска странка већ продала" то предузеће.

Шеф посланика Демократске странке Србије Милош Алигрудић је навео да је идеја продаје великих система, за коју сматра да је крајње дискутабилна, у ствари потреба да се узму финансијска средства не за привредни развој, него за покривање финансијског дефицита.

Нова Србија је саопштила да су разлози за продају "Телекома" искључиво политички, а не економски, и тврди да је намера владајуће коалиције да део новца од продаје искористи за финансирање избора планираних за март идуће године.

Либерално-демократска партија подржава продају "Телекома", рекао је лидер Чедомир Јовановић оцењујући да је неопходна гаранција да "та приватизација неће бити као приватизација НИС-а".

Шеф посланичке групе ПУПС-а Момо Чолаковић рекао је да је против продаје "Телекома" јер сматра да то предузеће треба да остане у држваном власништву. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се