ЕБРД докапитализује "Викторија групу"

Европска банка за обнову и развој и челници "Викторија групе" потписали уговор којим се докапитализује та компанија са 40 милиона евра додатног свежег капитала. У саставу "Викторија групе" ради седам фирми, које обједињавају производњу од семена до сточне хране.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и српска групација у агробизнису "Викторија група" потписали су уговор о докапитализацији у износу од 40 милиона евра, чиме је ЕБРД постао власник 24 одсто капитала те српске компаније.

Члан Управног одбора "Викторија групе" Зоран Митровић истакао је да срадања са ЕБРД представља шансу за још снажнији развој компаније и већу сигурност пословања са партнерима, пошто је сигурност пословања у доба економске кризе најважнија.

Митровић је рекао да ће ЕБРД имати 24 одсто власништва у капиталу "Викторија групе" и истакао да та докапитализација представљха добробит и за једну и за другу страну.

Директор агробизнис тима ЕБРД Жил Мететал је рекао да је "Виктрорија група" једна од најбољих компанија на западном Балкану, која има потенцијал да буде регионални лидер у агриондустрији.

Мететал је рекао да је за Европску банку посебно значајно то што је схватила колико Србија има потенцијала у агробизнису и истакао да област пољопривреде и агробизниса има приотритетан значај за ЕБРД, када је реч о Србији.

У саставу "Викторија групе" ради седам фирми, које обједињавају производњу пестицида, семена, минералних ђубрива, сточне хране, ветеринарских лекова, до производа комуналне хигијене, у комбинацији са силосима и складишним просторима, сушара, погона за прераду и финализације производа, а позната је по преради соје и производњи "био-дизела" .

Од априла 2001. године до данас, ЕБРД је у Србији финансирала инфраструктурне пројекте укупне вредности око 1,3 милијарде евра и обавила докапитализације у Комерцијалној и Чачанској банци, у укупном износу од око 80 милиона евра.

ЕБРД у 2009. години планира да српској привреди одобри кредите у укупном износу око 300 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије