Радови на Коридору 10 неће стати

Петнаест извођача заинтересовано за изградњу дела аутопута Нови Сад-Хоргош. У новембру ове године биће завршено 20 километара пута, обећавају из Министарства за инфраструктуру.

Кредит Светске банке, најављен у Вашингтону убрзаће радове на Кориодору 10, који би по оцени министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића могао да се, уз помоћ тог новца заврши за три године и да упосли 50 хиљада радника.

Међутим, осим новца који се чека од Светске банке, у земљи почињу пројекти путне привреде који се финансирају из буџета.

Данас су отворене понуде за изградњу 20 километара леве траке аутопута Нови Сад-Хоргош, што је највећа овогодишња инвестиција у путну привреду, вредна 20 милона евра.

Упркос кризи, радови на Коридору 10 неће стати, кажу у Министарству за инфраструктуру. До краја године, требало би да се заврши 40 километара ауто-пута. Има изгледа да и на осталим правцима Коридора радови почну ове године.

Министар Мркоњић каже да ће се кредитом Светске банке ове године омогућити почетак градње праваца Ниш-Димитровград и Ниш-Врање.

За две деонице од по десет километара ауто-пута Хоргош-Нови Сад конкурисало је петнаест извођача. Како сада ствари стоје, један километар аутопута кошта око милион евра.

Радови би требало да почну 9. маја, а рок за завршетак је 29. новембар ове године. Иако је реч о највећој инвестицији у путну привреду, интересовање за тендер премашило је очекивања.

"Тендер је откупило 37 фирми и стигло је 15 понуда. Избор извођача је 29. априла, рок за жалбу 8 дана, потписивање уговора већ 8. маја, а 9. маја почињу радови. Целокупна деоница биће готова 29. новембра", напомиње Мркоњић.

Градња аутопута Хоргош-Нови Сад финансира се из буџета. Вредност инвестиције требало би да буде око 20 милиона евра, али по првим понудама путара та сума може бити и мања. Упослиће се око 4.000 радника и подстаћи грађевинска оператива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије