Пада тражња челика

Глобална тражња челика ове године пашће 15 одсто, на 1,019 милијарди тона, што ће бити највећи пад од Другог светског рата, a 2010. доћи ће до опоравка, саопштило је Светско удружење произвођача челика.

Светско удружење произвођача челика саопштило је да очекује да ће глобална тражња челика ове године пасти 14,9 одсто, на 1,019 милијарди тона, што ће бити највећи пад још од Другог светског рата.

То Удружење, чији чланови учествују у светској производњи челика са око 85 одсто, прогнозира да ће се тражња тог метала стабилизовати крајем 2009. године, као и да ће у 2010. године доћи до опоравка, не наводећи детаљнију процену, пренео је Ројтерс.

"Повећање тражње челика у другој половини године ће зависити од ефеката државних пакета мера за спас привреде, континуиране стабилизације финансијских система и макар делимичног опоравка потрошачког поверења", навео је у саопштењу председник комитета "Ворлд стил икономикса" Данијел Новегил.

Тражња челика у Кини, која је највећи светски произвођач и потрошач тог метала, ове године би могла да падне за пет одсто услед тога што глобална економска криза утиче на смањење кинеског извоза. То ће бити први пад тражње челика у тој земљи од 1995. године, истакло је Удружење.

Поред тога, очекује се пад тражње челика, који се највише користи у грађевинској и аутомобилској индустрији, од 36,6 одсто у САД и 28,8 одсто у Европској унији, а једна од ретких земаља у којој се прогнозира раст тражње је Индија, са очекиваним растом од два одсто у 2009. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије