Још 300 милиона долара од Светске банке

Додатних 300 милиона долара кредита Србији за подршку буџету, званично потврдила Светска банка. Рок отплате 30 година, уз камату од 2,5 одсто и 5 година "грејс периода"."На тај начин осигуравамо стабилност у економији и сигурност за наше грађане", рекао министар Млађан Динкић.

Србији ће Светска банка одобрити додатних 300 милиона долара кредита, као подршку буџету у условима светске економске кризе, званично је потврђено делегацији Србије у Вашингтону, на састанку са извршном директорком Светске банке Нгози Окоњо-Ињеала. "На овај начин осигуравамо стабилност у економији и сигурност за наше грађане", изјавио је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

Динкић, који предводи српску делегацију на пролећном заседању Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ), рекао је да ће Светска банка повећати Србији раније договорену кредитну линију од 600 милиона долара.

"Званично је потврђено да ће нам бити одобрено додатних 300 милиона долара новог кредита, као подршка Светске банке за превазилажење негативних ефеката светске економске кризе.

Србија ће од Светске банке моћи да повуче укупна средства у износу од 900 милиона долара, од чега ће највећи део, 450 милиона долара, бити опредељен за подршку буџету Србије - 300 милиона долара у овој години и 150 милиона долара у 2010. години.

За изградњу Коридора 10 на југу Србије намењено је 388 милиона долара, док ће остатак средстава до 900 милиона долара, колико износи укупна подршка Светске банке Србији, бити намењен за пројекте у здравству и локалним самоуправама.

Кредитни аранжман за изградњу Коридора 10 одобриће Борд директора Светске банке у јуну, када Србија може да распише и тендер за прву деоницу.

Договорено је да тендерска процедура буде убрзана, као и да прво повлачење средстава за изградњу аутопута буде у последњем кварталу ове године.

Услови под којима је Србија добила кредит од Светске банке су 30 година отплате, са почеком од пет година и каматном стопом око 2,5 одсто на годишњем нивоу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије