Реформе јавних предузећа

Јавна предузећа акумулирала губитак од око четири милијарде евра и зато су том сектору неопходне реформе, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић. Не смемо дозволити да новац од приватизације јавних предузећа оде у потрошњу, оценио Ђелић.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да су јавна предузећа у Србији од 2001. године акумулирала губитак од око четири милијарде евра и због тога су том сектору неопходне брзе реформе.

Губици су само у 2008. години износили 650 милиона евра, рекао је Ђелић и додао да се процењује да је исти ниво био и у прошлој години.

Ђелић је поновио да ће "Електропривреда Србије" за сада остати у већинском државном власништву, а да је "Телеком", после либерализације тржишта, спреман за већинско приватно власништво.

"Ако дође до приватизације не сме да се понови прича 'Мобтела' и да већи део средстава оде у потрошњу. Приватизацију јавних предузећа треба искористити за рефинансирање јавног дуга тамо где је скуп (високе камате), а са друге стране за оснивање Српске развојне банке, како би се тај новац уложио у развој инфраструктуре", рекао је Ђелић.

Министар је додао да ће се на тај начин показати да се приватизација не спроводи из политичких разлога.

На скупу о реструктурирању и приватизацији јавних и комуналних предузећа, Ђелић је истакао да пословање јавна предузећа до краја 2011. године треба ускладити са правилима конкуренције у ЕУ, што значи да је потребно да се реструктурирају и прилагоде тржишном моделу.

Неопходна јасна позиција јавних предузећа 

Синдикати "Телекома" сматрају да ту компанију не треба сада продавати и од државе траже да им објасни зашто продаје најуспешнију српску компанију.

Пре одлуке о томе да ли ће неко предузеће приватизовати, држава мора да одлучи у којим областима ће задржати власништво.

"Да ли држава зна чиме располаже. Не зна, бар не у потпуности. Потребно је да спроведе активности које ће резултирати јасном позицијом јавних предузећа", рекао је Игор Момчиловић из Министарства финансија.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да се залаже да приватизација јавних и комуналних предузећа не буде обављена на рачун јавног интереса.

Бугарин је истакао да општине у Србији треба да задрже доминантну контролу над топло-даљинским грејањем, депонијама, водоводима, канализационим мрежама, погребним услугама.

"Привредна комора Србије се залаже за доношење закона о јавно-приватном партнерству где ће бити тачно дефинисани принципи по којим ће јавна предузећа добити своје титуларе, а држава профилисати свој интерес", истакао је Бугарин.

Реструктурирање "Србијагаса"

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истакао је да, пре приватизације јавних предузећа, треба донети јасне законе и стратегије и успоставити систем мерљивости резултата менаџмента у јавном сектору, али и донети агресивне пословне планове у тим предузећима.

Бајатовић се слаже да европска правила треба уважити, али не и пресликати на српско тржиште, јер Србија има своје специфичности, и да самим тим "треба сагледати шта је у нашем интересу, којом брзином то спроводити и шта од тога нама одговара".

Бајатовић се осврнуо на неопходност реструктурирања "Србијагаса", истакавши да то предузеће свакако треба да има три до четири ћерке фирме, за управљање системом, транспорт, трговину и пратеће делатности.

Потребно је завршити гасификацију Србије, рекао је Бајатовић и додао да је тржиште отворено за друге фирме, али да оне треба да функционишу као део "Србијагаса" или да имају свој успостављен тарифини систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара