Помоћ ЕУ Србији

Шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер и потпредседник Владе Божидар Ђелић потписали су споразум за спровођење пакета финансијске помоћи ЕУ у вредности већој од 70 милиона евра.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер потписали су у Новом Саду финансијски споразум за спровођење пакета финансијске помоћи ЕУ у вредности већој од 70 милиона евра.

Како је најављено из канцеларије делегације ЕУ, споразум за спровођење пакета финансијске помоћи ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА 2009) у вредности изнад 70 милиона евра ће допунити већ добијених 100 милиона евра буџетске помоћи.

Пакетом финансијске помоћи предвиђена је подршка пројектима од којих ће грађани Србије имати директну корист, као и помоћ наставку политичких и економских реформи неопходних за напредак Србије у процесу европских интеграција.

Међу пројектима су реконструкција Жежељевог моста у Новом Саду, подршка јачању капацитета Дирекције за управљање одузетом имовином стеченом кривичним делима, спровођење Националног програма за спречавање рака грлића материце и рака дојке, као и искорењивање свињске куге и беснила у Србији.

Приликом посете локацији на којој треба да почне изградња Жежељевог моста Ђелић је рекао да ће управо потписани споразум обезбедити да 60 милиона евра буде уложено у изградњу тог моста по европским стандардима, који ће га квалификовати за европски железнички коридор.

Завршетак моста до 2012. године

Министар је нагласио да ће се обезбедити да правац комуникације за Европу, али и за Блиски Исток и Централну Азију прође преко Жежељевог моста.

"У наредна три месеца биће расписан тендер. Све припремне радње су завршене, и циљ Европе Србије, Војводине, Новог Сада и Железница Србије је да тај капитални пројекат буде завршен до 2012. године", истакао је Ђелић.

"Потписивање уговора о изградњи моста је само први корак који чинимо заједно", оценио је Дежер. 

"Мост ће повезати обале реке, али и Војводину и Србију са Унијом. Ово је потребно да обезбедимо будућност Србије у ЕУ", рекао је Дежер.

Половину новца за изградњу моста даће ЕУ, 20 милиона Покрајина, а 10 милиона град Нови Сад.

Конструкција неће бити бетонска већ метална, а по изгледу ће бити сличан старом мосту. Мост ће бити дуг 470, широк 25 метара и састојаће се од двоколосечне пруге и две саобраћајне друмске траке.

Планирано је да мост буде готов за три године, чиме ће се растеретити гужве у Коридору 10.

Стари мост, отворен 1961. године, срушен је за време НАТО бомбардовања априла 1999. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара