Гориво поскупљује сетву

Репроматеријала за овогодишњу сетву има довољно, цене су као прошлогодишње, осим дизел горива, које је дупло скупље. Влада помаже регистрованим сеоским домаћинствима.

За сетву која ове године обухвата 200.000 хектара више него раније, репроматеријала има довољно, али је цена дизел горива дупло скупља.

У поређењу са прошлом годином, минерална ђубрива су јефтинија, а семенски кукуруз чак тридесет одсто.

"Ове године смо снизили цене семенског кукуруза из разлога што је куповна моћ наших произвођача у условима економске кризе значајно смањена. Ишли смо на минималну цену која обезбеђује функционисање целог система укључујући семенске куће, дорађиваче и прометнике, а наравно и крајње потрошаче семена", рекао је Милосав Бабић из Института за кукуруз Земун Поље.

Литар дизел горива, прошле године у ово време, коштао је 55 динара, а сада кошта више од сто динара.

За припрему земљишта и за сетву кукуруза потребно је 40 литара дизела по хектару, кажу земљорадници. Сељацима појефтињени репроматеријал није довољан, јер без нафте нема сетве.

У Задружном савезу Србије указују на чињеницу да су у међувремену пољопривредни производи појефтинили.

"Гледано новчано, требаће мање средстава. Међутим, гледано натурално, требаће више робе из пољопривреде за заснивање пролећне сетве, због пада цена пољопривредним производима у односу на пад цена репроматеријала", рекао је Драган Марковић из Задружног савеза Србије.

Регистровано свако седмо домаћинство

Од око 700.000 сеоских домаћинстава, прошле године је регистровано тек свако седмо. Најмање их је регистровано јужно од Саве и Дунава.

Радосав Миливојевић из села Војске, код Свилајнца, каже да се субвенције не односе на све.

"Субвенције се дају смо онима који плаћају пензионо и инвалидско осигурање. Ја немам ништа од тога, јер не плаћам, а не плаћам, јер немам новца", рекао је Миливојевић.

Ове године, из Аграрног буџета, регистрована газдинста добиће за сетву, за семе, ђубриво, дизел по 14 хиљада динара, две хиљаде више него раније. У Министарству пољопривреде подсећају да је крајњи рок за регистрацију домаћинства 31. март.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара