Половњаци нису на цени

Упркос томе што су половни аутомобили и до 40 одсто јефтинији, купаца све мање. Од 2000. године старост аутомобила у Србији смањена са 16 на 11 година.

Колико има аутомобила у Србији и колико су стари, сазнаће се када у полицији заврше нову базу података.

Она је, како сазнајемо у МУП-у, у фази израде. Први репрезентативни узорци показују да се од 2000. године просечна старост аутомобила на нашим друмовима смањила са 16 на 11 година.

Годишње се просечно увозило 30 хиљада половних возила, а од прошле године и половни аутомобили прате пад цена нових, па су сада јефтинији и до 40 одсто.

На највећој пијаци половних аутомобила на Балкану, у Бубањ потоку, из недеље у недељу све се више продају пљескавице, а све мање аутомобили.

Иако су половна возила појефтинила, и могу се купити и на кредит, купаца је мало.

Све се мање исплати и индивидуални увоз половних возила. Да бисте аутобусом отишли негде у Европу и купили ауто, потребно је вам је, за смештај, превоз и путарине, најмање 500 евра.

На то треба додати још и царину и порез, који су много виши, него за оне који кола купују на велико.

Гордан Караулић из "Интегра моторса" каже да је камата на половне аутомобиле 9 одсто и то је начин финансирања на који се купци најчешће опредељују.

Велики продавци имају и могућност да кредитирају купце, међутим пример из Чачака показује да се половна возила све више купују за "кеш".

Владимир Белић из "Вероне мото" каже да су цене половних аутомобила пале 30 до 40 одсто и готово да су се изједначиле са ценама у иностранству.

Према његовим речима, највише се купују возила ниже катeгорије, средње класе до десетак хиљада евера.

Савета за куповину половних возила нема. Препоручује се да пре куповине возило преглeдате са мајстором или у овлашћеном сервису, што кошта свега 50 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара