Продати "Телеком" ове године

Укидањем монопола на фиксну телефонију отворена могућност приватизације "Телекома", што би требало учинити до краја године, изјавио премијер Мирко Цветковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић оценио је да би било "паметно" продати Телеком ове године и најавио да ће крајем године бити укинут монопол на тржишту нафте и нафтних деривата.

Цветковић је у интервјуу за Политику рекао да је укидањем монопола на фиксну телефонију ове године "отворена суштинска могућност и потреба приватизације Телекома".

"Телеком ће се продавати на тендеру. Иначе, ја сам ближи моделу да се један део Телекома сада прода, а други део бих задржао у државном власништву", рекао је Цветковић.

Српски премијер је најавио да ће 31. децембра бити укинут монопол на тржишту нафте и нафтних деривата без обзира на могуће противљење руских партнера у власинштву НИС-а.

Цветковић је изјавио да је Влада стабилна и јединствена када је реч о спровођењу економске политике земље, и оценио да ће ова година бити знатно боља него прошла, али је питање да ли ће се у реалном животу то побољшање осетити.

Влада мора да се ослони на социјални аспект, да креира додатну тражњу и помогне људима, рекао је Цветковић, истакавши да ће Влада размотрити све идеје које буду заједнички дали послодавци и синдикати.

Влада између синдиката и послодаваца

"Кад год послодавци и синдикати постигну неки договор, Влада је ту да прихвати тај договор. А, са великим задовољством ћемо размотрити све идеје које буду заједнички дали послодавци и синдикати", навео је премијер.

Цветковић сматра нормалним разлике у прописивању лекова за кризу његових најближих сарадника и државних функционера.

"Мислим да су у питању искључиво различите индивидуалне прогнозе. С једне стране, имамо модел којим се на кратак рок покушавају разрешити проблеми изазвани кризом јер, на пример, незапосленост и даље расте иако нам производња иде нагоре", рекао је Цветковић.

Друга порука, како је навео, односи се на средњорочни концепт, у коме је нужно реструктурисање фискалног приступа.

"Сва та мишљења нису толико удаљена ако разговарате са заступницима једних и других мишљења", рекао је Цветковић и навео да не мисли да је саветовање на Копаонику добар пример перцепције тог јединства, "јер тамо треба да је присутна галерија различитих мишљења".

Србији не прети дужничка криза 

Коментаришући примедбу гувернера Радована Јелашића да Србији прети "грчки дужнички сценарио", премијер је нагласио да "Србији апсолутно не прети грчки сценарио" и да је "ситуација око нашег јавног дуга и његове контроле потпуно јасна".

"Наш јавни дуг се искључиво односи на задуживање за инфраструктурне пројекте. Ми јесмо повећали јавни дуг у 2009. години и он је дошао на 32 одсто. Али, заборавља се да је део јавног дуга преусмерен у резерве буџета. Та резерва у овом тренутку износи око пола милијарде евра", рекао је премијер.

Кад је у питању сарадња у региону, српски премијер је указао да "желимо да сарађујемо са свим државама у региону и не желимо да правимо непријатеље него пријатеље. Ми ипак играмо конструктивну улогу и нисмо ми ти који кваримо политичку климу".

Цветковић је оценио да ово "идеална ситуација за инвеститоре, који не верују у рејтинге, да дођу у Србију и направе одличан бизнис".

Кад је реч о самом моделу развоја, премијер истиче да стратешки гледано, "нама треба привреда која ће у већој мери бити извозно оријентисана. Јер, не постоји у свету земља која је наше величине, која није извозно оријентисана а која је развијена. Ако хоћемо даље у развој, не можемо да га базирамо на неразменљивим добрима".

"Мој је утисак да смо направили велики корак, а мислим да нам као народу фали оптимизам јер смо у дугом периоду имали само негативне сценарије. Тек у последње време нам се не догађају такви сценарији, али је потребно да прође време да би народ стекао самопоуздање", закључио је премијер Цветковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара