Појефтинио пословни простор

Економска криза и све мања тражња за пословним простором приморали су њихове власнике да снизе закупнину и за трећину. У Београду 100 хиљада квадрата чека закупце. Већина инвеститора тврди да ће у следећих неколико година улагати у тржне центре.

У последњих пет година, у Србији, посебно у Београду, највише су се градили пословни простори. Економска криза и све мања тражња приморали су њихове власнике да снизе закупнину и за трећину.

Тренутно, у престоници има више од 100 хиљада квадрата празног пословног простора, па стручњаци сматрају да је сада моменат да закупац потпише уговоре на дужи временски период, јер се већ 2011. године очекује раст цена.

Ипак, већина инвеститора тврди да у следећих неколико година неће зидати пословни простор, већ ће инвестирати у градњу тржних центара.

У нишком Пословном центру Калча све је више натписа на многим канцеларијама - издаје се простор. Закупци кажу да су ренте од 500 до 2.250 динара за квадратни метар, у зависности од градске зоне.

"Закуп плаћам 170 евра месечно. Пуно је оно што још плаћамо трошкове одржавања, грејања, и то је још један износ кирије", рекоа је Драган Петров из књиговодствене агенције "Прима нота".

У престоници има 700 хиљада квадрата пословног простора. Од тога, 250 хиљада у власништву је градске Агенције за пословни простор, где закупци плаћају од од 147 до 671 динар по квадрату.

Кажу да због цене, али и уговора на неодређено време, немају празних простора. Да би се избегле злоупотребе при рентирању траже да се и општински пословни простори њима припоје.

"Било је случајева подзакупа и то је разлог законски и уговорни да се раскину уговори. Сада су то предмети на суду и чекамо судска исељења", рекао је Саша Лековић из Агенције за пословни простор Града Београда.

Висок квалитет, ниска цена

Власнике приватног пословног простора муче други проблеми, јер је, кажу, економска криза управо њих највише уздрамала. Нуде високо квалитетан послован простор, а закупнине су, у односу на прошлу годину, ниже за 30 одсто. Тако закупци најексклузивније канцеларије плаћају од 13 до 15 евра по квадратном метру.

"Ми верујемо да ће у будућности Србије бити потребно још пословног простора класе А, међутим у наредних неколико година нећемо инвестиарати у изградњу пословног простора јер га већ има довољно, а важно је задржати постојеће закупце", рекао је Роб Швајцер, "Мери Линч".

Следећег месеца, у Новом Београду биће завршен објекат од 30 хиљада квадрата високе класе пословног простора.

Стручњаци за страна улагања у некретнине сматрају да закупци управо треба да искористе овај период ниских цена и уговоре потписују на што дужи временски период.

"Оно што је предност нашег града и Србије јесте да финансијски моменат ипак омогућава доста ниже ренте цена које су у окружењу доста веће, рецимо ако упоређујемо Албанију где је страховито висок квадрат који може да се понуди, сигурно је примамљивије позиционирати свој бизнис у Србији", рекао је Јован Јовановић, БНП Парибас-Блу Хаус.

До краја 2010. године, у престоници је планиран завршетак изградње још око 180 хиљада квадрата модерног пословног простора.

С друге стране, аналитичари кажу да је Београд, после Атине, најскупљи на Балкану за рентирање локала у главним трговачким зонама, као и у модерним тржним центрима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара