Јелашић: Могуће повећање ПДВ-а

Влада Србије и ММФ договорили нове мере за борбу против кризе, уколико постојеће не дају очекиване резултате, тврди гуверенер Радован Јелашић. Плате у јавном сектору биће опорезоване од 10 до 15 одсто, а ПДВ повећан на 19 одсто.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић изјавио је да је са Међународним монтераним фондом (ММФ) већ договорено да се са 10 и 15 одсто опорезују све плате у јавном сектору изнад 40.000, односно 100.000 динара и да се повећа ПДВ на 19 одсто, уколико постојеће мере Владе Србије не дају очекивани ефекат.

"Наредних дана са представницима ММФ преговараћемо о томе шта Србија мора да уради ако се покаже да до сада утврђене мере штедње нису довољне", рекао је Јелашић у интервјуу за нови број "Економист" магазина пред одлазак у Вашингтон.

Гувернер Јелашић је члан делегације Србије која се налази у САД, где ће се наредних дана састати са представницима међународних финансијских институција и бити на годишњој скупштини ММФ-а и Светске банке.

ММФ изашао у сусрет

"Имам осећај да је ММФ одлучио да нам сада изађе у сусрет, али да ће бити много више рестриктиван приликом прве ревизије програма у августу", додао је гувернер.

Према речима Јелашића, раније је ММФ тражио много више пре него што одобри програм, а мање су се током ревизије тражиле додатне рестриктивности, а сада ће изгледа бити обрнуто.

Јелашић је најавио да ће се данас на конференцији Светске банке, ЕИБ и ЕБРД разговарати и о конкретним мерама које међународне финансијске институције припремају за овај регион.

"Због замрзавања ће до краја 2010. пензије и плате у јавном сектору реално пасти, а то ће се пренети и на приватни сектор, па ће два милиона људи зарађивати од 10 до 15 одсто мање него до сада", рекао је гувернер.

Јелашић је оценио да, ако и држава смањи своје трошкове, а банке не повећају обим кредита, и задуживање у иностранству се минимално повећа, постоји велики ризик да ће пад привредне активности у Србији бити већи два одсто.

Зато би, са становишта задржавања пада БДП на минус два одсто, било кључно да се не смање инфраструктурне инвестиције, да се пређе са речи на дела и коначно повуку већ одобрени кредити од близу једне милијарде евра.

"Новца за инфраструктурне инвестиције, дакле, има. Само га треба повући. То се, на жалост, не чини и у великој мери је то последица наше неспособности", упозорио је гувернер НБС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије