ММФ: Опада привредна активност Србије

ММФ оцењује да Србију ове године очекује пад привредних активности од два одсто. Следеће године Србија неће привредно напредовати. Већи пад привредне производње ММФ очекује и од земаља у региону. Једино Албанија за сада бележи скроман, али позитиван раст производње.

Србија ће ове године убележити пад привредних активности од два одсто а следеће ће стагнирати, односно имати нулти раст, прогнозира Међународни монетарни фонд у новим Светским економским перспективама.

У претходном извештају, из октобра прошле године, глобални кредитор је Србији за 2009. годину прогнозирао економски раст од три одсто.

Прошле године бруто домаћи производ (БДП) Србије је, према подацима ММФ-а, порастао 5,4 одсто а 2007. године 6,9 одсто.

Овогодишњу инфлацију у Србији ММФ прогнозира на 10 одсто, након 11,7 одсто у 2008. години, а идуће године би стопа требало да се спусти на 8,2 одсто.

ММФ дефицит текућих плаћања Србије у 2009. години прогнозира на 12,2 одсто БДП-а у поређењу са 17,3 одсто лане.

Наредне године, према прогнози Фонда, дефицит ће пасти на 11,3 одсто БДП-а.

За регион централне и источне Европе ММФ за ову годину прогнозира пад привредних активности од 3,7 одсто, а за следећу раст од 0,8 одсто.

При томе се ове године раст очекује једино у Албанији, од скромних 0,4 одсто, док ће двоцифрени пад имати балтичке земље.

Подсећања ради, у јануару је Фонд у текућој години у региону очекивао пад од 0,4 одсто, а у 2009. години економски раст од два и по одсто.

Већи пад привредних активности од Србије у региону ће у 2009. години бележити, према новим прогнозама ММФ-а, Босна и Херцеговина, Хрватска, балтичке земље, Мађарска, Црна Гора, Румунија и Турска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије