Ребалансом буџета против кризе

Председник Владе Мирко Цветковић очекује усвајање ребаланса буџета без обзира на негодовање појединих странака јер ће, како тврди, то омогућити превазилажење економске кризе. За финансирање буџетског дефицита и дугове потребно 1,4 милијарде евра, дефицит од три одсто бруто домаћег производа одражава могућности задуживања Србије, сматра премијер.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да очекује усвајање ребаланса буџета без обзира на негодовање појединих владајућих странака јер ће, како каже,  ребаланс омогућити превазилажење економске кризе. Цветковић је истакао да развијене земље, које имају акумулиране резерве од раније или имају веће могућности задуживања, могу себи да дозволе веће буџетске дефиците, док буџетски дефицит Србије од три одсто бруто домаћег производа одражава њене могућности задуживања.

"До сада смо увек налазили заједнички језик и надам се да ћемо донети предложени буџет који ће нам омогућити не само да пребродимо кризу већ да створимо и солидне основе за наредни период", рекао је Цветковић новинарима у Дому Народне скупштине.

Поводом навода Савеза војвођанским Мађара да неће гласати за ребаланс ако не буде коригован и ако Војводина не добија Уставом прописаних седам одсто од државног буџета, он је навео да је тај захтев у ребалансу задовољен.

Цветковић је, наиме, протумачио да Устав прописује седам одсто прихода а не расхода буџета.

"У Уставу пише да Војводина треба да има седам одсто од буџета, а наше тумачење је да од прихода треба да има седам одсто и тај захтев је задовољен", рекао је премијер. Додао је и да ће и Војводина имати дефицит али да неће имати проблема са његовим финсирањем.

Цветковић је навео да рок за усвајање ребаланса буџета не постоји, али је истакао да очекује да буде ускоро усвојен имајући у виду значај ребаланса који подразумева пакет мера које треба применити.

"Имајући у виду да су мере које смо до сада предузимали већ дале одређене позитивне ефекте као што је стабилизација валуте, а према неким прогнозама заустављен је и драстичан пад индустријске производње, значајно је за државу да усвојимо овај ребаланс и ја сам у том погледу велики оптимиста", додао је Цветковић.

Буџетски дефицит нормалан одговор на кризу

Србији ће, како је истакао премијер, у 2009. години бити потребно 1,4 милијарди евра за финансирање буџетског дефицита и отплату кредита који доспевају на наплату у овој години.

Одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије, Цветковић је прецизирао да је за финансирање буџетског дефицита потребно обезбедити 900 милиона евра, а за отплату доспелих рата кредита 500 милиона евра.

Премијер је указао да од сопствених извора финансирања Србија има на располагању само приватизационе приходе, док ће остатак средства морати да обезбеди задуживањем.

Објаснио је да је увек када дође до економске кризе "улазак у буџетски дефицит нормалан одговор економске политике" јер се кроз висину дефицита повећава ниво тражње на тржишту.

Премијер Цветковић рекао је и да је платформа за преговоре са ММФ-ом, чиме су поједини ставови утврђени, усвојена прошле седмице. На основу тога, после усвајања ребаланса буџета, 11. маја се очекује одлука ММФ-а након чега би уследило потписивање уговора. Премијер је додао и да ће материјали о економској политици бити доступни јавности у наредном периоду.

Говорећи о писању појединих медија да је одржан састанак коалиције "За европску Србију" којем је и он присуствовао, Цветковић је потврдио да је састанак одржан и да је закључак тог састанка да се успостави живља комуникација на дневној основи "како би се што боље координирале активности владе и парламента".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије