САД истражују ко је одговоран за кризу

Амерички Сенат формира комисију која ће открити ко је одговоран за економску кризу глобалних размера. Комисија ће испитивати рад великих компанија, финансијских институција и појединаца.

Сенат САД одобрио је формирање независне комисије која треба да истражи узроке најгоре економске кризе у Сједињеним Америчким Државама у последњих седамдесет година.

"Једини начин да се објективно испита где су учињене грешке је формирање независне комисије стручњака који ће утврдити који су потези били исправни, а који лоши и шта смо могли урадити да спречимо ову кризу", изјавио је републикански сенатор Џони Ајзаксон, главни иницијатор ове мере.

Сенат је великом већином од 92 гласа "за" и четири "против" одобрио ову меру, као амандман на шири предлог закона који су поднели и Републиканци и Демократе.

Стручњаци оцењују да ће због велике подршке у Сенату, овај закон бити врло брзо усвојен.

Закон је првенствено усмерен према испитивању одговорности великих националних и мултинационалних корпорација, а његовим усвајањем велике финансијске преваре биће сузбијене.

Предлог о оснивању те комисије треба да буде усвојен и у Сенату и у Представничком дому, пре него што га потписом озакони председник Барак Обама.

Комисија ће имати 18 месеци да истражи садашњу финансијску кризу и овлашћење да достави федералном државном тужиоцу и тужиоцима савезних држава сваки доказ да су институције или појединци кршили закон.

По окончању истраге, комисија ће известити Конгрес о својим налазима и препорукама.

Чланове комисије бираће конгресни лидери обе странке и представљаће их финансијски стручњаци међу којима не смеју бити чланови Конгреса.

Шири сенатски предлог закона треба да прошири федерални закон о преварама на пољу хипотекарног кредитирања, које америчка влада сада не регулише нити осигурава.

Тај законски предлог предвиђа издвајање 165 милиона долара годишње за америчко министарство правде за 2010. и 2011. годину, намењених изнајмљивању истражитеља и тужилаца за борбу против финансијских превара.

Такође се предвиђају додатне финансије за рад Комисије за хартије од вредности и више агенција које се баве контролом финансија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије