Брже до оснивања фирми

Агенција за привредне регистре од првог маја покреће нови систем регистрације фирми који ће убрзати процедуру и омогућити оснивање за само пет дана. Применом новог система Србија ће бити "у рангу развијених економија света", оцењује директор Агенције Звонко Обрадовић.

Агенција за привредне регистре најавила је да ће од 1. маја у Србији почети да ради једношалтерски систем регистрације који ће омогућити да се време потребно за оснивања фирми скрати са 23 на пет дана.

Тај систем убрзаће и поједноставиће процедуру оснивања предузећа и радњи, јер ће се у Агенцији узимати и подаци потребни за издавање пореског идентификационог броја (ПИБ), као и за регистровање у фонду Пензијско-инвалидског осигурања и фонду здравства, рекао је агенцији Бета директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић.

"Ово ће нас довести у ситуацију да се рокови за регистровање фирме од просечно 23 дана скрате на једну радну недељу", рекао је Обрадовић и изразио наду да ће у наредном периоду и додатно моћи да се скрати време потребно за оснивање фирме.

Обрадовић је рекао да, ако неко донесе одлуку да започнепосао у понедељак "Агенција ће му омогућити да буде оперативан на крају те исте радне недеље".

"До сада су грађани морали да иду и у Агенцију за привредне регистре, Пореску управу, фондове, али више то неће морати, већ ће се све обавити на једном месту, што ће довести до унапређења пословног амбијента", навео је Обрадовић.

Према његовим речима, "у предстојећем периоду очекује се значајан помак у рејтингу Србије на 'doing business' листи Светске банке".

Светска банка на тој листи рангира земље по условима за пословање и веома је значајно када се пошаље "снажна порука да сте држава која наставља да подстиче покретање посла", оценио је директор Агенције и додао да ће Србија са новом процедуром оснивања предузећа бити "у рангу развијених економија света".

Обрадовић је навео да цена услуге, односно накнаде за регистрацију, неће бити промењена, односно да је за оснивање предузећа потребно 3.600 динара, а за предузетнике 560 динара.

Обрадовић је најавио и да се ради на томе да се убудуће, као и у Европи, годишњи финансијски извештаји предузећа предају само Агенцији за привредне регистре, а не као до сада и Народној банци Србије и Пореској управи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара