Највећи терет нових мера сноси држава

Рационализација државне управе је суштина нових владиних мера, па ће тако највећи терет пасти на државу, сматра министар полиције Ивица Дачић. Иако се у јавности, како каже, ствара утисак да СПС није вољан да разговара о смањењу броја министарстава, Дачић тврди супротоно и напомиње да још нису добили ниједан званичан предлог.

Заменик премијера Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је суштина владиних мера рационализација државне управе и да ће највећи терет поднети држава.

Мере за ублажавање последица кризе би требало да дају позитивне ефекте и стабилизују однос прихода и расхода у државној каси, рекао је Дачић.

"Није ту реч о мерама штедње, мада се, наравно, смањују трошкови који у овом тренутку нису неопходни, али је реч пре свега о томе да постоји огроман дебаланс између прихода и предвиђених расхода, и да је то неопходно попунити, у мањој мери повећањем прихода, а у већој смањењем расхода", прецизирао је Дачић у интервјуу Тањугу.

Ребалансом буџета неће бити смањене плате и пензије, осим плата државних службеника, прецизирао је Дачић и навео да се приходи повећавају на основу повећаних пореза или акциза, а више ће бити опорезован и луксуз.

"Свим министарствима су смањени расходи. Наравно да ће се то одразити на функционисање свих министарстава и на реализацију свих програма владе. Али, сигурно је да решење нису хиперинфлација и штампање пара, како би се сачувала економска стабилност", нагласио је заменик премијера.

"Ребалансом буџета, активирањем инфраструктурних радова, постизањем аранжмана са ММФ-ом, Светском банком и европским инвестиционим фондовима стећи ће се услови за заустављање пада привредних активности", сматра заменик премијера.

Осим аранжмана са ММФ-ом и другим финансијским организацијама, траже се могућности за развој спољнотрговинских односа и са Руском Федерацијом и Кином, са којима су већ у току договори, како не би било потребе за поновним ребалансом државне касе.

"Највећи терет ове кризе ће, уствари, платити држава", проценио је Дачић.

СПС спреман да разговара

Коментаришући могућност смањења броја министарстава, Дачић је указао да "тежина економских проблема и социјалне сигурности Србије далеко превазилазе питање да ли ће се пити кафа или вода на седницама Владе и да ли ће она имати 27 или 25 чланова, као што је имала прошла влада Војислава Коштунице".

"Ако мислите да су та два министарства више баш толико спорна, никаквих проблема нема. СПС је спреман да разговара и о тим питањима, пошто се у јавности ствара утисак да ми нисмо вољни да о томе разговарамо... Ми јесмо вољни да о томе разговарамо, али до сада нисмо добили ниједан званични предлог како би требало да изгледа смањење Владе", рекао је Дачић.

Према његовој оцени, значајнији ефекат би дало смањење броја државних секретара, јер, на пример, Министарство унутрашњих послова има само једног државног секретара, а друга, мања министарства имају их по неколико.

Редовне консултације социјалиста и ДС

"У сваком случају, отворени смо за разговоре, по том питању", поручио је лидер СПС-а и објаснио да су консултације социјалиста и коалиционог партнера Демократске странке редовне, али да њихова тема до сада није била реконструкција владе.

"То, такође, није тема о којој се разговара путем новинских стубаца. Не желим да учествујем у једном таквом експерименту, желим коректне и добре односе између свих коалиционих партнера. Али, мислим да неки од њих још болују од болести које су имали у претходним владама, где су били углавном са странкама са којима се нису волели, па су се тако обрачунавали путем медија једни са другима", приметио је Дачић.

Односи социјалиста и ДС су веома добри, иако није лако успоставити најбоље могуће односе са странком са којом годинама није било контаката, али, приметио је лидер СПС-а, управо то показује да је у политици потребно "правити крупне кораке", без калкулисања с ким се може, а с ким не може и неће.

Дачић сматра да је такав корак била и одлука социјалиста о формирању владе са Демократском странком.

Њену исправност потврђују, оценио је, и најновија истраживања јавног мњења, као и резултати локалних избора, у Ковину на пример, односно огроман раст рејтинга и социјалиста, али и целе њихове колиције са ПУПС-ом и Јединственом Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара