Нема места протекционизму

Свету за сада не прети протекционистички рат и увођење баријера за стране производе, процењује Светска трговинска организација. Државе морају држати тржишта отвореним и нема попустљивости, упозоравају у Организацији додајући да искуство "учи да протекционизам није заштита".

Званичници чланица Светске трговинске организације оценили су да свету тренутно не прети протекционистички рат и увођење баријера за стране производе.

Дипломате су на састанку представника 153 чланице те трговинске организације у Женеви, сазваном ради разматрања ситуације у трговини у условима садашње међународне економске и финансијска кризе, закључиле да владе земаља света морају бити опрезне.

Закључено је и да државе морају држати сопствена тржишта отвореним јер не постоји простор за попустљивост.

Компаније у богатим земљама и привредама у развоју извештавају о смањењу тражње њихових производа, док је превоз робе ваздушним и морским путем у последњих годину дана забележио велики пад. Према прогнози СТО, глобална трговина ће ове године опасти за чак девет одсто, пренео је Ројтерс.

Главна тема састанка је био извештај економиста СТО, објављен у марту, у којем је наведено на десетине мера које су владе чланица предузеле последњих месеци са циљем заштите домаћих произвођача и радника.

Протекционизам није заштита

Генерални директор СТО Паскал Лами је крајем прошлог месеца предочио да је тај извештај показао "знатно смањење" рестрикција које би могле постепено "угушити" међународну трговину.

Лами је, међутим, данас изјавио да постоји "извесно смањење" тих рестрикција, а та промена у речнику је, према оцени америчког амбасадора у СТО, "тачнија" него претходна верзија.

Лами је предочио да трговинске рестрикције, као одговор на националну политику и социјални притисак, морају бити избегнуте уколико се не жели да рецесија прерасте у економску депресију.

Чланице СТО треба да "остану обазриве и избегну националистичке одговоре на економску кризу који би само пребацили проблеме суседима и ризиковали да им они истим мерама узврате", рекао је Лами и додао да "нас искуство учи да протекционизам не представља заштиту".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара