У мају производња 2.000 "пунта"

Очекујем да производња возила у крагујевачкој фабрици аутомобила у мају буде подигнута на 2.000 возила, а у јуну на 3.000, рекао државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да очекује да у мају производња у крагујевачкој фабрици аутомобила буде подигнута на 2.000 возила и да крајем јуна и почетком јула, уз додатне инвестиције "Фијата", производња буде око 3.000 возила месечно.

Ћирић је у Јутарњем програму Радио телевизије Србије рекао да је намера да се што пре повећа капацитет производних трака у Крагујевцу и да 20.000 људи, колико се досад пријавило за куповину "пунта", што пре добију своја возила.

Државни секретар очекује да за два месеца, уместо садашњих 500, у производњи "пунта класик", буде ангажовано 1.000 људи, да "Застава" по сваком аутомобилу добије 722 евра, а да држава, од сваког продатог аутомобила инкасира 1.000 евра на основу ПДВ-а.

Подсетивши да је прошле године "Застава" произвела 3.000 "застава 10", Ћирић је најавио да је ове године планирана производња више од 20.000 возила "пунто класик" различитих модела и да је планирано да "Фијат" инвестира око 1,5 милиона евра, како би се подигао капацитет и технички и технолошки подигла лакирница.

Акција "старо за ново" није временски ограничена

Небојша Ћирић је подсетио да данас почиње и званична продаја возила "фијат пунто", произведеног у Крагујевцу и програм замене "старо за ново", у оквиру којег ће купци користити попуст од 1.000 евра.

Ћирић је навео да ће данас пет купаца у Београду преузети своје нове аутомобиле и да су представници Министарства прошле седмице били у фабрици, где је око 500 радника запослено на тракама и где се дневно "избацује" око 40 до 50 аутомобила.

Процедура је једноставна и, како објашњава, потребно је отићи код овлашћеног продавца "Фијатових" возила, којих тренутно има пет - у Београду, Крагујевцу и другим градовима - и потписати предуговор.

Према његовим речима, новим купцима који би сада потписали предуговор било би речено код "Фијатовог" дилера да могу њихов ауто очекивати, на пример, 15. или 20. маја.

"Замишљено је да купац може чак истог, или дан раније да одвезе старо возило у центар за рециклажу", рекао је Ћирић.

У Железнику постоји центар за рециклажу и машина која за минут рециклира цео ауто, рекао је, додајући да је капацитет тог центра 300 возила двевно.

Небојша Ћирић је објаснио да ће купци ауто, уколико кошта 7.000 евра, добити за 6.000, под условном да је аутомобил старији од 10 година.

Акција "старо за ново", како је рекао, није лимитирана временски, него бројем аутомобила и да тренутно тај број износи 5.000 аутомобила, за шта су обезбеђена средства и да, ако буде потребе, вероватно, предстоји и повећање тог броја.

На питање када ће бити одобрени захтеви за "старт ап" кредите и кредите за почетнике, Ћирић је рекао да је одобравање тих кредита, односно процедура за пријављивање за "старт ап" кредите већ почела и да се може добити кредит од 10.000 до 15.000 евра без хипотеке за почињање бизниса.

Упитан да ли ће држава преузети власништво над фирмама која имају дуговања, државни секретар је одговорио да је реч о томе да се приватизована и државна предузећа добровољно јављају са намером да се њихова потраживања према држави конвертују у капитал.

Државни секретар је додао да је та мера привремена и да је циљ да се фирмама помогне да преживе.

После економске кризе постојећи власници би то учешће откупљивали од државе по тржишној цени, рекао је Ћирић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара