Пола године до смањења државне управе

Србији треба најмање шест месеци да смањи државну администрацију. Толико би потрајала и измена закона. Синдикати упозоравају да би променом закона, нека права радника била трајно укинута.

Према законима Србији треба најмање шест месеци да смањи државну администрацију. Нераспоређени чиновник може шест месеци да прима плату а да не ради, а тек онда да добије отказ. Ресорни министар Расим Љајић сматра да се мора мењати Закон о раду. Синдикати с пажњом прате какве ће бити промене.

Шест месеци би отприлике потрајало и мењање закона, под условом да за то постоји политичка воља. 

Закон о државним службеницима, који се сада често помиње, можда најбоље објашњава зашто је примамљиво бити чиновник. Он је кажу, изнад Закона о раду, који предвиђа лакше отупштање, али уз исплату отпремнине.

Матичар у Скупштини општине Пирот Слађана Божиловић каже да се не плаши да ће остати без посла, јер су послови матичара "поверени послови за Републику".

Инспекторка рада у Јагодини Зорица Петровић није много забринута у вези са најавом Владе Србије о смањењу запослених у државној управи, јер у Поморавском округу где ради нема вишка радне снаге.

О томе како смањити број чиновника са 28.000, на разумну меру, са испражњеном касом, државно руководсво у потрази је за најбољим решењем.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић сматра да се и без ове кризе мора мењати Закон о раду. Чињеница је да то траже и синдикати и послодавци, рекао је Љајић и истакао да Закон представља превазиђену ствар, у многим својим одредбама.

"Ми ћемо започети процес измене тог закона, и не само тог, већ и у сваком случају да олакшамо нашој привреди, а с друге стране да омогућимо пуно поштовање права радника", рекао је Љајић. 

Синдикати с пажњом прате шта ће се у законима мењати, јер кад се једном промене није једноставно то поправљати.

"Разумем да се привремено умање нека права, то је нужно. И у породици се умање нека права, неко дете које је ишло једанпут недељно у биоскоп, сада ће ићи једном месечно", каже Бранислав Чанак из Синдиката Независност.

Чанак сматра да ће тако бити и у држави, "али ако неко то стави у закон и то буде трајно, онда је то озбиљан проблем". Према његовим речима, о томе би требало да се озбиљно разговара.

"Свако посезање за регулативом у условима кризе оних ствари које је криза произвела и које су ту због тога да би се умањила или разрешила криза, погубно је и има сасвим другу поруку и вредност", истакао је Чанак.

Комплетна државна управа, службе Владе и управних округа до краја априла треба да направе план рационализације броја запослених и доставе га Савету за реформу државне управе.

Мнистарство економије већ је објавило да ће до краја јула отпустити 300 запослених у Националној служби за запошљавање и 50 у Агенцији за приватизацију, а до краја јануара 2010. године 10 одсто запослених у свим службама које су у надлежности тог ресора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара