Спор око Луке Београд

Савет за борбу против корупције оптужује "Луку Београд" и Град Београд који су се, како тврде, договорили о томе како ће користити то земљиште. "Лука Београд" одбацује оптужбе. Скупштина Београда формирала комисију која треба да испита каква је улога градских власти. Ђилас: Нема преговора ако град добије пресуду.

"Лука Београд" и Град Београд воде судски спор око власништва над великим површинама земљишта на атрактивој локацији.

Недавно су, пре најновије судске одлуке у корист Града, потписали меморандум о разумевању који је Савет Владе Србије за борбу против корупције означио као покушај промене намене земљишта, на штету Града.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да Градска управа чека одлуку Окружног суда како би заузела став око даљих преговора са тренутним власницима "Луке Београд" .

Ђилас је истакао да је 118 хектара тог земљишта већ укњижено као земљиште Града, а да се ради на томе да цела територија, на коју град полаже право, и припадне Београду. 

Градоначелник је истакао да је, без обзира каква буде пресуда Окружног суда у том поступку, потребно сарађивати са инвеститорима и онима који су власници дела тих објеката и земљишта.

"Ако је судска пресуда коначна у нашу корист, онда никаквих преговора нема и све припада Београђанима. Ако није, свака одговорна компанија, уколико жели нешто да гради, треба део да да свом граду и то је основ за разговоре које смо почели и за меморандум који смо потписали", нагласио је Ђилас.

Према његовим речима, на том месту, два километра од центра Београда логично је да буде стамбено-пословни центар а да индустрију, луку, фабрику боја и лакова, треба изместити на другу прикладнију локацију.

"Лука Београд" одбацује оптужбе

Представници компаније "Лука Београд" одбацили су тврдње Савета за борбу против корупције да у договору са градском управом намеравају да изместе то предузеће и изврше пренамену земљишта на коме се оно налази.

Председница компаније "Луке Београд" Ивана Веселиновић потврдила је на конференцији за новинаре да су разговарали са Градом и да је резултат разговора Нацрт споразума о уређењу међусобних односа који, притом, не предвиђа никакву поделу земљишта. 

Истакла је да "Лука" поштује законске прописе, према којима право власништва над земљиштем има Република Србије и негирала да су вођени било какви разговори према којима би 55 хектара спорног земљишта припало граду Београду.

Веселиновићева је навела да су разговори, који су вођени да би се избегла дуготрајна судска процедура, прекинути јер је град почетком априла поновно укњижен у Другом општинском суду као корисник спорног земљишта укупне површине 75 хектара, па до закључивања било каквог Споразума није ни дошло.

Она је истакла и да ни "Лука" а ни Град не могу сами да врше пренамену земљишта, већ да су за то задужени урбанисти, који би евентуалну пренамену требало да ураде кроз измену Генералног урбанистичког плана, и тај поступак је у току.

Према њеним речима, иницијатива пренамене земљишта потекла је од самог Града који је 2005. године покренуо, па стопирао, а затим поново наставио тај процес.

Веселиновић је затражила од владе али и премијера Мирка Цветковића да се огласе јасно о свим тврдњама које је прошле недеље изнео Савет за борбу против корупције.

Са 40 милиона евра, већински власник "Луке Београд" 2005. године постаје фирма "Ворлдфрин", а у компанији Лука Београд не желе да саопште имена власника.

Занимљиво је да је, на пример, Лука Нови Сад изузета од приватизације, јер челници у том граду сматрају да она има изузетан регионални значај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се