Кулминација кризе крајем јесени

Основна антикризна стратегија - спречавање раста незапослености што се постиже реализацијом инфраструктурних пројеката, каже први економиста Светске банке Симеон Џанков. Регион ће се из тешке кризе брже “дочекати на ноге”од развијенијег дела Европе захваљујући углавном јефтиној радној снази и стабилном банкарском сектору, наглашава Џанков.

Симеон Џанков, први економиста Светске банке који је у обиласку земаља региона, предвиђа кулминацију економске кризе најесен која ће се највише огледати у повећању незапослености.

"Источна Европа је најпогођенија кризом. Сада је у Румунији најтеже. Та земља је недавно склопила уговор са ММФ-ом а у току су преговори са Светском банком. Мађарска је била прва на удару кризе, али од потписивања уговора са ММФ-ом и Светском банком, почела је да се опоправља. У суштини, цео регион је дубоко захватила криза. Постоји више разлога. Први је тај што су све земље региона извозно зависне од ЕУ, а међународна размена драстично пада. На пример, у јануару је у средњој и источној Европи извоз опао за око 30 одсто", изјавио је Џанков за македонски Дневник.

"У Румунији, Чешкој и Пољској бележи се пад трговине од око 40 одсто. Ситуација је лоша и у Бугарској где је извоз смањен за око 32 одсто. Свуда у региону извоз пада и по обиму и по вредности. Још један разлог погођености кризом региона је тај што је у последњих 5 година регион углавном зависио од страних инвестиција".

"И оне су у опадању али не тако брзом као што је у међународној трговини. Трећи фактор је смањење тока капитала . Када се сви ти фактори споје, разумљиво је зашто је у региону тако тешка ситуација. Неке државе као на пример Мађарска брже су ушле у кризу јер су имале макроекономске проблеме и велики дефицит. Бугарска, Македонија и Турска немају те проблеме, што је уосталом и спречило њихов брз улазак у кризу", каже Џанков.

На основу пада инвестиција и извоза, Џанков прогнозира да ће криза у региону кулминирати с краја јесени, а почетком зиме. На удару ће бити радна места и трговинска размена.

"Још је рано рећи када ће свет или регион изаћи из кризе. На то ће утицати владе држава у региону али и светска политика. Глобално решење највише зависи од САД-а. Председник Обама је предузео велике реформе, неке од њих већ су дале добар резултат у америчкој економији. Иако слабо, неки економски индикатори почињу са растом" оцењује први економиста Светске банке.

Глобално решење кризе долази из Америке

Џанков сматра да ће у септембру бити извесно да ли је антикризни програм успешан или су потребне допунске мере.

"САД су кључни фактор јер Федералне резерве имају велику моћ која се огледа у емитовању великих количина новца преко банкарског система. Осим тога, долар је једна од светски доминантних валута којом се у целом свету тргује и која има моћ на на светском нивоу појача инвестиције и трговину. Укупно је планирано да се доштампа 3 милијарде долара. Видећемо да ли ће то дати ефекте. Европска централна банка још је у дилеми да ли да почне да штампа евре. О томе у Унији још није постигнут договор. Зато, ако постоји глобално решење кризе, оно ће доћи из САД-а а не из Европе.

Незапосленост у САД-у, у августу 2008. године, била је око 5 одсто а сада је 8,6 одсто. У Западној Европи неколико држава има незапосленост изнад десет одсто.

"Запосленост пада у Румунији и Бугарској а претпостављам да ће се смањити и у Македонији. Извесно је да да ће незапосленост на глобалном нивоу да расте имајући у виду смањење инвестиција и пад трговинске размене. Западноевропске државе пројектовале су незапосленост на годишњем нивоу од 12 одсто, што је дупло више него прошле године", наглашава Џанков.

"Македонија, Бугарска, Словачка и Словенија се због добре фискалне и макроекономске политике још драстично нису сусреле са тим проблемом. Државе које су брзо ушле у кризу имале су велики буџетски дефицит, а државе са ниским дефицитом даје време владама да реагују. Сада ипак, нема баш много времена", упозорио је Џанков.

Криза у региону неће дуже трајати него на Западу

Џанков је додао да не верује у прогнозе према којима ће криза у региону трајати дуже у односу на Запад јер је извозно орјентисана и зависна од страног капитала.

"Проблем у свету није капитал, банке га имају али га не користе јер чекају евентуално нове ударе кризе. Када такав капитал "стоји дуго", опада му вредност. " упозорава Џанков и наглашава да ће услова за кретање капитала бити у државама са јефтином радном снагом и условима за раст продуктивности као што су Србија, Македонија и Бугарска.

"Убеђен сам да ће земље источне. Европе брже изаћи из кризе од западне, јер тамо има структурних проблема који се не могу брзо решити. Са друге стране, источна. Европа има добру "бизнис климу" која ће уз помоћ Светске банке и даље да се побољшава." процењује Џанков.

Први економиста Светске банке тврди да ће се државе у региону са "одговарајућим реформама, развити чак и више у односу на период пре кризе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се