Предузећа не плаћају порезе због дуговања државе

Унија послодаваца Србије апеловала на Министарство финансија да наложи отпис камате свим предузећима, која касне са уплатама пореза због дуговања државе за реализоване послове. Буџет Србије на крају марта забележио дефицит од 13,5 милијарди динара.

Унија послодаваца Србије (УПС) апеловала је на Министарство финансија да уважи тешку ситуацију у привреди и наложи пореским управама да отпишу камате свим оним предузећима, чија су дуговања пореским органима настала због кашњења државе у исплати за реализоване послове.

"Ова мера мора бити укључена и у процесе најављене мултилатералне компензације, јер ће компензација бити обесмишљена уколико пореске управе не отпишу камате", оценила је УПС.

Унија наводи да јој се предузећа из читаве Србије свакодневно обраћају за помоћ. Њима јавна предузећа, Национални инвестициони план (НИП) и наручиоци посла из јавног сектора дугују десетине, стотине, па чак и милијарде динара на име неизмирених дугова за послове обављење од 2007. до фебруара 2009. године.

Држава дугује новац месецима и због тога предузећа касне са уплатама пореза на додату вредност, пореза на зараде и других административних такси пореским управама.

За сваки дан кашњења, пореске управе наплаћују предузећима 0,2 одсто камате, док истовремено јавна и државна предузећа и НИП, који дугују новац, не исплаћују затезну камату за своја кашњења, истакла је УПС.

Буџетски дефицит од 13,5 милијарди динара

Дефицит буџета Србије на крају марта био је 13,5 милијарди динара, јер су приходи износили 140,8 милијарди, а расходи 154,3 милијарде динара, објавило је Министарство финансија.

Према методологији која је усклађена са Међународним монетарним фондом, а која у буџетске приходе укључује све изворе финансирања, буџетски дефицит износи 11,2 милијарде динара.

Најавише прихода, 69,4 милиајрде динара, прикупљено је наплатом пореза на додату вредност (ПДВ). Приходи од царина на крају првог квартала износили су 11,5 милијарди динара, а од акциза 21,9 милијарди динара.

У расходима буџета, највеће ставке су исплата обавезног социјалног осигурања организацијама - 60 милијарди динара и трошкови за запослене - 43,7 милијарди динара.

Законом о буџету за 2009. годину планирани су приходи од 698,8 милијарди динара, а расходи од 748,7 милијарди, тако да би буџетски дефицит износио 49,9 милијарди динара. Влада Србије требало би ове недеље да усвоји ребаланс буџета којим ће дефицит бити повећан на 90 милијарди динара.

Јавни дуг Србије на крају фебруара ове године износио је 8,8 милијарди евра, од чега је 3,2 милијарде евра унутрашњи, а 4,7 милијарди спољни дуг, док су индиректне обавезе 929 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се