Мањи приходи у пољопривреди

Род кукуруза, сунцокрета, соје и репе биће мањи и до 20 одсто, процењују стручњаци. Ратари тврде да ће изостати и потребна заштита биља. Банке оклевају да сељацима дају краткорочне кредите за пролећну сетву.

Сетва шећерне репе приводи се крају. Како је засејано више него прошле године, очекује се и већа производња шећера. Са друге стране, због ниске цене кукуруза, пољопривредници сеју мање него лане. Сетва ове године није много скупља, али је то слаба утеха осиромашеним сељацима.

Ратари ће кукурузом засејати мање површине, пре свега због ниске цене и мале потражње за прошлогодишњим родом.

Према подацима ПИК-а Бечеј сетва кукуруза по хектару прошле године коштала је 18.000 динара, а ове 23.000 динара.

Испражњених џепова, сељаци не знају како да плате репроматеријал за сетву.

"Млеко је 13 динара, кукуруз осам и по динара, ми сељаци немамо пара да квалитетно обавимо сетву", истакао је Бранко Велицки.

Драган Марковић из Батајнице нагласио је да ће најгоре у овој кризи проћи пољопривреда зато што је гурнута на најнижи могући ниво.

У односу на прошло пролеће, семе је поскупело за четвртину, минерално ђубриво 14 одсто. Ратари тврде да ће изостати и потребна заштита биља, јер су препарати чак 73 одсто скупљи него 2008. година.

"Од 1. маја почеће исплата 12.000 динара по хектару. Молим земљораднике да чувају фискалне рачуне за куповину репроматеријала како би дати новац наплатили", истакао је Милош Миловановић из Министарство пољопривреде.

Иако су потписале уговоре са Министарством, Банке оклевају да сељацима дају краткорочне кредите за пролећну сетву.

У Привредној комори Србије процењују да ће због недовољног улагања од сетве до јесени, укупан род кукуруза, сунцокрета, соје и репе бити мањи и до 20 одсто.

"Динамику радова не прати исплата 12.000 из буџета, па ће улагања бити мања", рекао је Милан Простран из Привредне коморе Србије.

Стручњаци кажу да то практично значи губитак од 16 милијарди динара, колико је, поређења ради, ове године издвојено из будџета за све субвенције у пољопривреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се