Државне плате мање од 1. маја

Влада ове недеље усваја Предлог закона о платама у државној управи. Приватизована предузећа моћи ће дугове држави да конвертују у државни капитал. Влада ускоро оснива "тим за међусобно пребијање дугова", најављује министар Динкић. Најављена могућност смањења камата на кредите за ликвидност. Преговори о кредитима са Русијом и Кином.

Министар економије Млађан Динкић најавио је да ће Влада Србије у четвртак усвојити Предлог закона којим ће бити смањене све плате у јавној администрацији које су изнад 40.000 динара.

"Очекујем да га Скупштина потврди у другој половини априла, а да ступи на снагу од 1. маја", рекао је Динкић на конференцији за новинаре.

Према Динкићевим речима, смањење се односи на све институције у којима је држава оснивач и које су од јавног значаја укључујући републичку и покрајинску владу и привредну комору.

Динкић ће предложити да се у Закон о смањивању плата унесу одредбе да неће бити исплаћивања бонуса у јавном сектору у 2009. години.

"То ће бити законска обавеза а не препорука, нагласио је Динкић и додао да ће за оне који то буду кршили бити одређене високе новчане казне и казне затвора до годину дана.

Претварање дугова у државни капитал 

Влада Србије у четвртак ће донети уредбу која ће омогућити приватизованим предузећима да репрограмирају дугове према држави претварањем тих дуговања у државни капитал, најавио је  Млађан Динкић.

Приватизована предузећа која редовно исплаћују зараде и обавезе из купопродајних уговора, а имају проблема са ликвидношћу, моћи ће да затраже да им се део дугова према држави доспелих до 31. децембра 2008. године привремено претвори у државни капитал, рекао је Динкић након састанка са извозницима и банкарима.

Динкић је објаснио да ће се одлучивати о сваком случају појединачно и да ће након завршетка кризе тај капитал моћи да откупе власници предузећа или нови инвеститори.

Како је најавио Динкић, Влада Србије ће до краја априла формирати тим за "међусобно пребијање дугова", односно мултилатералну компензацију која би требало да омогући да се прекине ланац дуговања у једном дану.

"Посебна пажња биће усмерена на секторе код којих постоји највећа неликвидност, а то су трговина и прерађивачка индустрија", рекао је Динкић.

Министар економије је рекао и да ће део дугова државе из претходног периода бити смањен одмах након усвајања ребаланса буџета, а то је пре свега дуг према путној привреди од око 200 милиона евра, који ће бити исплаћен у мају.

Смањење каматних стопа на кредите за ликвидност 

Динкић је најавио да ће се преговарати о смањењу каматних стопа на кредите за ликвидност.

"Сада је та каматна стопа 5,5 одсто годишње, а уговарана је кад је каматна стопа Европске централне банке била три одсто сто је смањено сада на 1,25 одсто", објаснио је Динкић.

Према његовим речима, банкари су предложили да се уведу и динарски кредити и то ће, такође, бити размотрено.

"Предлог Министраства економије Влади Србије биће да се дуплира износ повољних кредита за извознике, са два милиона евра на четири милиона, али искључиво за извознике који имају уговорене послове", рекао је Динкић.

На састанку је истакнут значај пољопривреде и прехрамбене индустрије, чији би извоз могао да помогне ублажавању ефеката светске кризе, рекао је Динкић и најавио састанке ресорних министра са представницима тих индустрија.

Динкић је рекао да су извозници и банкари подржали досадашње мере Владе Србије и смањење администрације.

Како је подсетио, ове године за привреду је предвиђен стимулативни пакет од 162 милијарде динара, а од тога је до сада искоришћено 20 милијарди динара.

"Од 525 милиона евра, колико је привреда Србија тражила субвенционисаних кредита, одобрено је 190 милиона евра до сада", навео је Динкић.

Подсетио је да је у ребалансу предвиђено додатних 40 милијараде динара за кредите за ликвидност.

Динкић каже да држава не жели да субвенционише стамбене кредите по високим ценама и да ће одобравање тих кредита почети тек када продавци некретнина ускладе цене са реалним тржишним и "значајно их спусте".

Председник Извршног одбора Хипо Алпе Адрија банке у Србији Владимир Чупић оценио је да су мере Владе добре и да ће њиховим спровођењем бити побољшана укупна пословна клима.

Према Чупићевим речима, стабилност финансијског система је апсолутно сачувана и банкарски систем је показао да је спреман да одговори на кризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се