Застој у отплати кредита

Према подацима кредитног бироа, 2,1 одсто грђана касни са отплатом, што је скоро за за четвртину више него крајем прошле године. Банкари су како кажу појачали комунакацију са клијентима, да би им на време указали на све могућности да се проблем у застоју отплате реши.

Иако смо и даље међу најревноснијим народима, бар када је о враћању кредита реч, кашњења су и код нас у порасту. Банкари су, како кажу, појачали комунакацију са клијентима, да би им на време указали на све могућности да се проблем у застоју отплате реши.

Према подацима кредитног бироа, 2,1 одсто грђана касни са отплатом, што је скоро за за четвртину више него крајем прошле године.

Својевремено смо били изненађени телефонским позивима банкара, који су нам нудили најповољније картице и кредите. Зову и сада, али углавном да подсете да је дан за отплату, у текућем месецу, прошао.

Мада банкари кажу да се за телефонске позиве одлучују када отплата рате касни бар пет дана, а у случају стамбених кредита читав месец, пракса показује да су у тим позивима ревноснији.

Али ретко ко од њих жели да о томе прича. Ипак банкари признају да су грађани савесни па се често и сами јаве када процене да ће због смањења прихода или скока евра тешко покрити рату.

"Често морамо рефинансирати неки кредит. Морамо да дамо клијенту неку паузу, неколико месеци, ако је изгубио посао да нађе нешто друго. Није искључено да продамо и стан, а клијент мора да реорганизује свој живот", рекао је Клаус Милер из Фолкс банке.

Мирјана Гарапић Закањи из Прокредит банке каже да запослени у филијалама у овој фази, разговарају са клијентима и труде се да разумеју њихову ситуацију и какве су се промене догодиле у односу на 2008. годину. 

Уколико клијент упорно избегава позиве из банке и не одговара на писане опомене, банци преостаје да потражи помоћ полиције или суда. Код нас се дотле спорадично стиже, јер су кашњења у почетној фази.

"Још увек то нису алармантни подаци, то су подаци који показују каква је тенденција сада успостављена, то значи благи пораст доцње", рекао је Верољуб Дугалић из Удружење банака Србије.

Да су грађани све опрезнији при задуживању, потврђује пад интересовања за кеш кредите, за којима се олако посезало иако су увек били најскупљи. Само због мање тражње тих кредита у марту је банкама остало чак три милијарде динара више, него претходног месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се