Без ликвидне привреде нема ликвидне државе

Влада Србије требало би да формира интервентни фонд од две до четири милијарде евра које би се директно упумпале у привреду и тако очувала њена ликвидност, предлаже председник Економског савета ДСС-а Ненад Поповић. Уколико мере изостану, ситуација у српској економији на јесен биће веома критична, тврди Поповић.

Председник Економског савета ДСС-а Ненад Поповић сматра да би влада требало да формира интервентни фонд од две до четири милијарде евра, које би се директно упумпале у привреду и тако очувала њена ликвидност и упозорио да ће, без тих мера, ситуација у спској економији на јесен бити веома критична.

Поповић је Танјугу изјавио да је највећи проблем српских предузећа како да обезбеде ликвидност, "јер без ликвидне привреде нема ни ликвидне државе" и напоменуо да се ни једна мера владе суштински не бави проблемом ликвидности.

"Наша влада је за помоћ привреди издвојила само 100 милиона евра и послала привредне субјекте да иду у комерцијалне банке који ће да им дају кредите", рекао је Поповић.

Поповић је упитао како предузећа која још нису приватизована, или су приватизована у последње три до четири године, са јако лошим билансима и оптерећена хипотекама могу да добију кредит од комерцијалних банака.

Дугорочна стратегија неопходна 

Поповић је прецизирао да је једини начин да се формира интервентни фонд од две до четири милијарде евра, а ако се планира и за 2010. и 2011. годину, чак шест до седам милијарди евра.

Та средства би се пласирала привреди преко Фонда за развој да би се сачувала ликвидност и то са грејс периодима који би били прилагођени различитим секторима и предузећима.

"Ми смо већ у рецесији и предвиђам да ће ситуација на јесен, од октобра до децембра, бити јако критична", упозорио је Поповић.

Председник Економског савета ДСС-а је нагласио да "Влада још не схвата да ће ова криза трајати три, четири године" и истакао да нису довољне краткорочне мере за излазак из кризе, већ мора да постоји дугорочна стратегија.

"Влада доноси само краткорочне мере и те мере најмање утичу на њен рејтинг", оценио је Поповић и додао да се влада уопште не бави суштинским проблемом - како изаћи из кризе - већ ослушкује јавност и мере да ли су мере популарније или непопуларније и да ли утичу више или мање на политички рејтинг.

"Влада ни једну једину меру није донела како би поспешила раст домаће производње и како би очувала радна места. Мере штедње неће помоћи изласку из кризе, оне ће само мало одужити ову агонију", закључио је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво