Замерке на Предлог закона о коморама

Председник привредне коморе Србије Милош Бугарин предложио да се Предлог закона о коморском систему повуче из скупштинске процедуре и врати на јавну распараву. Предложени закон омогућио би великим компанијама оснивање нових комора којима би могли да лобирају на тржишту, објашњава Бугарин.

Предложени закон о привредним коморама омогућио би великим компанијама да оснују комору и преко ње лобирају за своје интересе, упозорио је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Бугарин је предложио да се Предлог измена закона о коморском систему повуче из скупштинске процедуре и врати на јавну расправу.

Тренутно је у привредним коморама у Србији на снази обавезно чланство по угледу на Аустрију, Немачку, Хрватску и тај систем је присутан у већини земаља које имају успешну привреду, рекао је Бугарин у интервјуу агенцији Бета.

"Како је предложено коморско удружење би могло да оснује 50-так чланова неке делатности, па би број комора у Србији могао да достигне цифру и од 2.000", рекао је Бугарин.

Од чланарине, која је 73 динара по запосленом у предузећима која имају више од 10 запослених, Привредна комора Србије прикупи 60 одсто прихода, а паушална чланирина је 5.000 динара по предузећу.

Чланарину тренутно плаћа 18.000 предузећа у износу од 0,19 одсто од бруто исплаћених зарада.

Бугарин је навео да у Србији тренутно ради преко 20 разних државних агенија и да би "половину њихових послова, издавање потврда и сертификата могла би да преузме Привредна комора Србије, а да то државу у време економске кризе не кошта ни динара".

"Предложеним новим законом о коморама спорна је и репрезентативност комора, односно поставља се питање која би од њих представљала државу и привреду у међународним институцијама", истакао је председник Привредне коморе.

Предлог закона о коморама, према његовим речима, Министарство економије урадило је без додатних консултација са другим министарствима и са привредом.

"Тај предлог је пун непрецизности и недостатака, јер је нејасно ко ће бити сервис између привреде и владе, ко је иницијатор привредних закона и додатним амандманима тешко се могу превазићи недостаци предложеног документа", рекао је Бугарин.

Бугарин је оценио да је реформа коморског система нужна, "али не на начин који предвиђа закон који је тренутно у скупштинској процедури".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво