Влада неће дозволити нестабилност

Премијер Мирко Цветковић тврди да Влада Србије неће дозволити нестабилност у земљи јер држи ситуацију под контролом. Нови план за економску стабилност представља државни бедем против светске економске кризе. Нема разлога за панику јер су мере Владе већ дале ефекте, поручио премијер.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Влада држи ситуацију под контролом и да неће дозволити нестабилност у земљи.

Нови Владин план за економску стабилност представља "државни бедем против светске економске кризе" у Србији, изјавио је Цветковић "Вечерњим новостима".

"Криза ће погодити све слојеве становништва. Али, наш задатак је да равномерније расподелимо терет и тиме смо се руководили када смо доносили мере", рекао је Цветковић.

Премијер је рекао да криза погађа целу економију и засад не изгледа да ће се даље продубљивати, "што не значи да смо кризу пребродили", али да нема никаквог разлога за панику, јер су мере које је влада предузела у претходним месецима већ дале ефекте.

Цветковић је навео да је заустављен пад индустријске производње и стабилизован курс динара и додао да ако се садашња пројекција буде одржала, неће бити потреба да се улази у нови ребаланс буџета.

"Очекујемо да ће се одржати прилив у буџет и ниво привредних активности", сматра премијер.

Инфлација ове године неће прећи пројектовани ниво, а почетак раста инфлације биће "знак да се опорављамо од кризе".

Инвестиције у инфраструктуру

"Радници, као и послодавци, разумеју тренутак у коме се земља налази и потезе које Влада повлачи, а додатни импулс за привреду су управо инвестиције у инфраструктуру", рекао је премијер и наво да је расписан тендер за 20 километара пута од Новог Сада до Суботице на Коридору 10, и ускоро би могли да почну радови.

"Очекујемо да се обезбеди безвизни режим до краја године и то би био један од крупних корака унапред. Кад добијемо 'бели шенген', грађани ће се приватно осећати као чланови ЕУ, а држава ће да настави са реформама и са даљим приближавањем чланству", рекао је Цветковић.

Говорећи о закону о преносу надлежности на Војводину, који је услов да покрајина добије статут, премијер је рекао да је Предлог закона завршен пре две недеље и послат покрајинским властима, а они су имали своје корекције и вратили су га у Владу.

"Компликована је процедура, јер сваки министар даје своје мишљење о надлежностима из свог ресора, а целина закона има и политичку тежину. На њему радимо и сматрам да није добро да се тај важан пропис још прелама преко коленам" рекао је Цветковић.

Цветковић је рекао и да је главно питање да ли тај закон, осим таксативно наведених надлежности које се преносе са републичког на покрајински ниво, треба да садржи и финансијски део који иде у складу са тим.

Што се тиче прича о новим изборима, премијер је рекао да је Влада стабилна и да би било лоше да се током кризе одржавају избори, јер не доприносе стабилности земље.

"Ово је време када морају да се повлаче озбиљни и одговорни државни потези. У интересу је грађана да се не иде на изборе у овом периоду", рекао је премијер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво