Могуће оштрије мере против кризе

Уколико мере штедње не буду дале очекиване резултате, могуће је увођење и оштријих мера, најавила министарка финансија Диана Драгутиновић.

У случају да се прилив средстава у буџет не буде одвијао по плану, могуће су и нове, оштрије мере штедње, изјавила је министарка финансија Србије Диана Драгутиновић "Вечерњим новостима".

"Ја сам била против мера које искључују поједине сегменте државе, као што су просвета, правосуђе, здравство, полиција, војска из смањења зарада. Мој став је да би сви они чији је послодавац држава требало да деле исту судбину. Зашто би био кажњен директор Трезора или Царине, а не судија или лекар?", истакла је Драгутиновићева.

Према њеним речима, у случају да не буде довољно прихода, следећи корак предвиђа да "они који су овог пута поштеђени дођу под удар пореза на зараде, а повећање ПДВ-а вероватно ће бити последња мера".

Коментаришући оцене да ће предложени пакет тешко бити примењив у пракси, министарка Драгутиновић је нагласила да ће "бити проблема", али да је пакет "апсолутно примењив".

"Сматрам да смо овог пута направили добру рачуницу. Али, постоји ли уопште нешто што се може предвидети у ово време кризе? Убеђени смо да ће прилагођавање од тих 100 милијарди бити довољно, али будућност је заиста неизвесна", нагласила је Драгутиновићева.

Квартална анализа успешности

Ревизија програма предвиђена је на свака три месеца, односно Влада и ММФ ће по истеку периода од три месеца правити анализу плана и остварења.

Прву ревизију министарка Драгутиновић најавила је за крај јула, то јест почетак августа.

"Уколико резултати буду бољи, уколико се заустави рецесија, могућа је другачија фискална политика. Али, очекујемо да овакав пакет остане на снази до краја године", рекла је Драгутиновићева.

Поводом полемике у јавности да гувернер НБС Радован Јелашић треба да дође под удар Владиних мера и смањи плату на шест месечних примања у Србији, министарка Драгутиновић је рекла да је "искуство у свету да гувернери имају огромне плате".

Међутим, према њеним речима, "проблем је у томе што је у Србији све наопако, што је поремећен систем плата, тако да судије имају веће зараде од министара, а председник државе мање од неких чиновника".

Драгутиновићева је рекла да ће предложити министру за државну управу да формирање нове скале плата државних функционера.

"Председник Србије мора да има највећу плату у Србији, затим премијер и гувернер, потом министри, па посланици и сви остали из јавног сектора", рекла је министарка Драгутиновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво