Да ли цене падају?

Пошто је криза са закашњењем дошла у Србију, тако и трговине са закашњењем реагују снижавањем цена и попустима којима би привукле потрошаче. Министар трговине Слободан Милосављевић у наредном периоду очекује већи пад цена.

Индустријска призводња у Србији мања је готово за четвртину у односу на исти период лане. На то је утицала и мања тражња, проузрокована падом куповне моћи становништва. Како је криза са кашњењем дошла у Србију, тако и трговине са закашњењем реагују снижавањем цена и попустима којима би привукле потрошаче.

Ако је нешто позитивно у светској финансијској кризи, јесте појачана борба трговаца и произвођача да се нижим ценама привуку купци.

Министар трговине Слободан Милосављевић рекао је да досадашња снижења нису довољна и да цене могу и морају још да иду доле, јер ће произвођачи и предузећа, због кризе, бити суочени са мањком тражње, тешкоћама у продаји производа и проналажењу купаца, обезбеђивању репрограма обавеза и наплати потраживања.

Тренд пада цена, који је започео почетком ове године, наставиће се у наредним месецима,  сматра министар.

Милосављевић је оценио да сада ипак није време за праву слику на тржишту јер се појављују скупи сезонски производи попут раног воћа и поврћа.

Шта каже тржиште ?

На Шабачкој пијаци која у многоме одражава стање на тржишту ни ниже цене нису подстакле посусталу тражњу. Многим купцима и цена од 10 динара за везу лука, или 40 динара за литар млека је превисока.

Пољопривредници сматрају да нема основа за појефтињење меса. Високе цене одржавају се због мање понуде, али и скупог репроматеријала.

Пољопривредник Иван Мирковић из села Табановићи, каже да се због скупе сточне хране једва уклапа цену производње меса које испоручи.

Дејан Цветковић из америчке Привредне коморе објашњава да неки произвођачи имају сезонске попусте, неки дају акције али је тешко генерално дати слику око укупних појефтињења произвођача робе и услуга те коморе.

Економиста Миодраг Ивановић професор Универзитета Хертфодшајер поздравља мере Владе за упумпавање пара у подстицање домаће приватне потрошње али објашњава зашто цене у Србији спорије падају.

Ивановић тврди да Србија није ни дотакла питање монопола, чијим би се урушавањем створила конкуренција  и тиме, кроз тржишне законитости обориле цене.

И док министар трговине мисли да ће криза натерати произвођаче на појефтињења, из удружења потрошача демантују наводе медија да је хлеб појефтинио.

Цене су остале на истом нивоу али ако се узме фактор инфлације у обзир као и цене пшенице које су овом периоду значајно пале, онда хлеб није појефтинио, каже Петар Богосављевић, председник Удружења потрошача.

Почело је оцењивање квалитета хлеба београдских пекара. Коначни резултати квалитета биће познати после анализа лабораторија које ће показати да ли су произвођачи амортизовали цену на уштрб квалитета .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво