Нацрт закона о смањењу зарада у администрацији

Влада Србије утврдила је Нацрт посебног закона о привременом смањењу плата запослених у државној администрацији и јавном сектору. РТС је имао увид у документ и овде доносимо интегрални текст.

Нацртом посебног закона предлаже се смањење зарада, накнада и других примања председнику Републике, члановима Владе, лицима која на функцију бира Народна скупштина или поставља Влада, функционерима, државним службеницима и намештеницима запосленима у Народној банци, органима аутономних покрајина, локалној самоуправи, организацијама обавезног социјалног осигурања, јавним агенцијама, јавним предузећима.

Такође је предвиђено смањење плата радио-дифузним установама, привредним коморама и народним посланицима.

Додатна средства Влада намерава да прикупи опорезивањем луксуза - на које аутомобиле и станове ће се рачунати већи порез - знаће се ускоро, јер како РТС сазнаје, министарство финансија приводи крају прорачуне и ускоро ће објавити листу.

Додатни намет биће уведен за аутомобиле са више од две хиљаде кубика али ће се водити рачуна и о старости аутомобила.

Радио телевизија Србије је имала увид Нацрта закона о привременом смањењу зарада, накнада и других примања у државној администрацији и јавном сектору и овде преносимо интегрални текст.

НАЦРТ ЗАКОНА О ПРИВРЕМЕНОМ СМАЊЕЊУ ЗАРАДА, НАКНАДА И ДРУГИХ ПРИМАЊА У ДРЖАВНОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ И ЈАВНОМ СЕКТОРУ

                                                     Члан 1.

Овим законом уређује се привремено смањење зарада, накнада и других примања народних посланика, председника Републике, чланова Владе, лица која на функцију бира Народна скупштина или поставља Влада, лица која према посебним прописима имају положај функционера, државних службеника и намештеника, запослених у Народној банци Србије, изабраних, постављених и запослених у органима аутономних покрајина и јединицама локалне самоуправе, запослених у организацијама обавезног социјалног осигурања, јавним агенцијама, јавним предузећима и привредним друштвима који су 100% у власништву Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе, републичким и локалним радио-дифузним установама, Привредној комори Србије, градским и регионалним привредним коморама.

Овим законом уређује се привремено смањење накнада председницима и члановима органа управљања и надзорних одбора које именује Влада, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, накнада лицима по основу уговора о делу и уговора о привременим и повременим пословима, које закључују исплатиоци из става 1. овог члана.

Члан 2.

Привремено смањење зарада, накнада и других примања не врши се судијама, јавним тужиоцима, заменицима јавних тужилаца и запосленима у правосудним органима, запосленима у Војсци Србије, полицији, Безбедносно информативној агенцији, установама у области образовања, здравства, културе и социјалне и дечије заштите.

Члан 3.

Привремено смањење зарада, накнада и других примања лицима из члана 1. овог закона врши се применом одређеног процента на разлику зараде умањене за порез и доприносе, и то:

На зараду, накнаду и друго примање умањену за порез и доприносе

Смањење зараде

  1. од 40.000 - 100.000 динара

  2. од 100.000 - до износа шестоструке зараде у РС умањене за порез и доприносе

  3. износ преко шестоструке просечне зараде у РС умањене за порез и доприносе

10%

Смањење из подтачке 1) + 15% на износ преко 100.000 динара

Смањење из подтачке 2) + целокупан износ преко шестоструке просечне зараде у привреди РС умањене за порез и доприносе

Члан 4.

Износ привременог смањења из члана 3. овог закона исплатилац из члана 1. овог закона уплаћује на рачун прописан за уплату јавних прихода и усмерава се посебном републичком буџетском фонду.

Средства из става 1. овог члана користиће се искључиво за решавање проблема проузрокованих негативним ефектима светске економске кризе, према посебном акту Владе.

Члан 5.

Новчаном казном од 300.000 динара до 1.000.000 динара или затвором до једне године казниће се за кривично дело одговорно лице исплатиоца из члана 1. овог закона које изврши исплату супротно одредбама овог закона.

Члан 6.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије", а примењиваће се закључно са 31. децембром 2009. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара