Читај ми!

Летње цене горива - где напунити резервоар на путу до мора

Претходних недеља забележен је пад цена бензина и дизела, а Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије очекује да ће се цена на том нивоу и зауставити због повећане потражње током летњих месеци. Истиче да је у последњих пет година дошло до укупног повећања броја регистрованих возила са 2,5 милиона на 3 милиона, а највећи удео у томе имају возила са дизел моторима. Одговорио је и на питање где је најповољније напунити резервоар када путујемо у Грчку на море.

До 7. јуна, на пумпама у Србији, литар евро-дизела кошта 201 динар, а литар бензина евро-премиум је 192 динара. У односу на прошлу недељу, дизел је задржао цену, док је бензин појефтинио за два динара.

Томислав Мићoвић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, наводи да се цена бензина већ четири недеље смањује, најпре за три, па за два динара, док је цена дизела прилично стабилна.

"Лето је увек период мало веће потрошње бензина, тако да и очекујем да ће се ту негде и зауставити на овом нивоу, јер сад ће бити већа потражња", рекао је Мићовић.

Зашто повећање акциза није утицало на поскупљење горива

Због повећања акциза се најављивало поскупљење горива, међутим то се није десило.

"Није акциза једино што утиче на цену горива, имате низ параметара, па су се они други просто у том периоду кретали у неком другом смеру, значи у негативном смеру", навео је Мићовић.

Указује да нафтни сектор не може да утиче на државну политику везану за опорезивање енергије, већ само да укажу на проблеме које стварају велике државне дажбине.

"То је један снажан инструмент који може да утиче на потрошњу одређених деривата, неке да фаворизује, неке да смањи. Тако да смо ми последњих година могли уживо да видимо како делује државна политика подизања акциза, када је потрошња течног нафтног гаса, као једног еколошки прихватљивог горива, кренула низбрдо из године у годину. Довели смо до тога да га готово потпуно протеремо са тржишта, што мислим да из аспекта енергетске политике, саобраћајне политике и еколошке политике баш и није добар потез", рекао је Мићовић.

Све више возила на улицама, највећи пораст белезе дизелаши

Мићовић истиче да је у последњих пет година дошло до укупног повећања броја регистрованих возила са 2,5 милиона на 3 милиона, што је негде око 19 процената.

"У тој структури повећања, највећи проценат повећања имају возила са дизел моторима, око 27,6 одсто, док је бензинских аутомобила више за 12 процената. Течни нафтни гас, наравно, рапидно пада, што сам поменуо мало пре, негде око 24 одсто у овом периоду од пет година, док је природни гас повећан чак за 197 процената", рекао је Мићовић.

Истиче да ови проценти заправо нису резултат планиране политике у тој области, што се види по томе што расте број регистрованих возила са дизел мотором.

"Видите да се дешава дизелизација возног парка, што би у складу са другим захтевима требало да буде у супротном смеру. Али, просто, када видите плацеве за продају половних аутомобила, ту су више од 90 процената аутомобила које покрећу дизел мотори, јер се Запад решава тих аутомобила и они завршавају и у нашој земљи, на Балкану, генерално у нашем окружењу", навео је Мићовић.

Где напунити резервоар 

На питање где је најбоље напунити резервоар када путујемо на море у Грчку, Томислав Мићовић истиче да сви пуне гориво пре излаза из Северне Македоније.

"Сви пуне резервоаре на изласку из Северне Македоније, ту су гужве на бензинским станицама. Северна Македонија има дијаметрално супртну фискалну политику у односу на Грчку. Увек је тако на дугачким путовањима, на Западу треба водити рачуна да ли на ауто-путу да сипате, или је боље да сиђете са ауто-пута", истакао је Мићовић.

недеља, 14. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару