Синдикати задовољни, опозиција критикује

Опозиција оценила да ће нове економске мере Владе Србије највише погодити најсиромашније категорије становништва. ЛДП сматра да Владу обузима паника и да су мере изабране селективно. Синдикати и послодавци поздравили најављене мере.

Пошто је Влада саопштила мере за штедњу, реаговале су странке у Скупштини Србије. Опозиција сматра да ће најновије економске мере највише погодити најсиромашније категорије становништва.

Посланик ПУПС-а, чланице владајуће коалиције, Момо Чолаковић поздравио је мере владе, јер њима, сматра, неће бити опорезовани најсиромашнији, међу којима су већина пензионери.

Шеф посланичке групе ДСС-а Милош Алигрудић оценио је да су мере које је Влада усвојила "демагошке", јер су половичне и противне интересима грађана, а суштина већег дела предвиђених мера је "да се удари на џеп становништва, без обзира на имовно стање".

Заменица шефа посланичке групе СРС Гордана Поп Лазић рекла је да су мере неадекватне и да ће се "као бумеранг вратити" социјално најугроженијим категоријама становништва.

Сматра да уштеде које је Влада најавила "представљају само још један у низу покушаја да се изађе из безизлазне ситуације у коју је извршна власт довела државу".

У Либерално демократској партији оцењују да ће Владине мере највише погодити средњи слој становништва, као најздравији део друштва.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је да су нове мере половичне, изнуђене и да показују да Владу обузима паника, уместо да предузме дубинске и суштинске промене.

Мања јавна потрошња добар потез Владе

Економиста Горан Николић оценио је да је у новом плану Владе Србије за економску стабилност најбитније то што предвиђа смањење јавне потрошње.

"Те мере су увод у ребаланс буџета, који предвиђа пад јавне потрошње на 43 одсто БДП, што је око 1,5 процентних поена мање него 2008", рекао је Николић агенцији Бета.

Према његовим речима, то смањење јавне потрошње је велики помак у редуковању трошкова. Предвиђено је да се уштеди милијарду евра на јефтинијој државној администрацији.

Додатно опорезивање плата у државној администрацији, према Николићевим речима, погодиће оне са већим примањима, тако да не би требало да буде социјалног бунта.

Пакет мера штедње Владе Србије подржао је Председник Уније послодаваца Србије Стеван Аврамовић. Аврамовић је рекао да "није морално" да јавни сектор има веће плате од привреде, која пуни буџет, из кога они те плате добијају.

Аврамовић је указао да чак 99 одсто запослених у привреди не прима зараде више од 40.000 динара тако да ће се те мере углавном свести на јавни сектор.

Председник Уније послодаваца Србије је такође указао на потребу смањења броја запослених у државној управи јер, како је рекао, садашњи број запослених не би "издржала ни привреда Немачке".

Пад куповне моћи

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић рекла је Танјугу да је добро што је Влада Србије донела нови пакет економских мера, али и оценила да ће најновијим мерама доћи до даљег реалног пада куповне моћи грађана.

Добро је што је Влада Србије уопште донела неки пакет мера, што се плате не смањују линеарно и што нема додатних намета на привреду, оценила је Савићева. Она је, међутим, мишљења да ће повећање цене горива довести до ланчаног повећања цена основних животних намирница, а мере владе види као попуњавање "рупе" у буџету захватањем у џепове грађана.

Потпредседник Уједињеног гранског синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић нове мере штедње Владе види као нешто боље од раније најављиваних, али сматра да се њима "стратегија штедње гради на рачун доњег средњег слоја становништва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара