Читај ми!

Србија ће са Кинезима градити соларну електрану и постројење за нафту

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је споразуме са две кинеске компаније. Србија ће са Кинезима градити соларну електрану и постројење за нафту. Инвестиције су вредне 2,7 милијарди евра. То је један од резултата договорене сарадње Србије и Кине у области енергетике, током протекле посете кинеског председника.

Са кинеском компанијом "Чајна Енерџи Интернешнл Груп" Србија ће радити на пројекту изградње постројења за прераду нафте и нафтних деривата у Смедереву.

Ресорна министрка најављује да ће нови погон бити усклађен са најзахтевнијим технолошким и еколошким стандардима квалитета Европске уније и отвориће 700 нових радних места.

"Србија је већ покренула пројекат изградње новог нафтовода Србија-Мађарска, којим ћемо осигурати још један правац снабдевања сировом нафтом. А изградња овог постројења у Смедереву допринеће смањењу енергетске зависности, али и повећању нашег БДП и јачању наше енергетске независности", каже министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Са кинеском компанијом "Хунан Рич Фотоволтаик Сајнс енд Технолоџи" договорена је сарадња у области обновљиве енергије - градња фабрике соларних панела капацитета 1 гигавата у Параћину и соларне електране снаге 200 мегавата.

"Планирано је да током три године у погон за производњу соларних панела буде уложено око 30 милиона евра и запослено 180 радника. Додатно, ова компанија уложиће 280 милиона евра у изградњу соларне електране у Србији", каже Дубравка Ђедовић Хандановић. 

"Наша сарадња у овим областима већ је дала успешне резултате. Кинеске инвестиције у обновљиве изворе омогућиће Србији више чисте енергије и помоћи у достизању угљеничне неутралности. Надам се да ће у будућности бити још више могућности за запошљавање и коришћење напредних технологија и да ће бити више пројеката у области зелених извора енергије", рекао је Ли Минг, амбасадор Кине у Србији.

Искуство Кине је драгоцено, не само да предњачи у повећању капацитета зелене енергије, а посебно ветро и солараних електрана, већ је и светски лидер у производњи соларних панела.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије