Читај ми!

Рекордна година за Зиђин, кинеска компанија обећава зелене борске руднике

Од приватизације РТБ Бор прошло је пет година. Кинески Зиђин који послује у 15 земаља бележи рекордну производњу, а готово четвртину те производње доносе српски рудници. Кинески власник обећава зелено рударство.

Рудник на југу Кине је први који је Зиђин отворио и први је добио етикету – зелени рудник. Компанија у условима геополитичких криза и ратних тензија, у прошлој години бележи раст производње више од милион тона бакра и 68 тона злата.

"Прошла година је рекордна. Имали смо пет одсто већи профит у односу на претходну. Сада радимо на формирању петогодишњег плана пословања са применом еколошких стандарда. Бор је део тога", истиче Зоу Лајчанг, председник "Зиђин мајнинг групе".

Одрживо рударство и зелене технологије су им, кажу, први задатак. Подземна експлоатација у руднику је потпуно аутоматизована.

На површинским коповима, две трећине механизације су возила на струју. Озелењавање копова већ је уходана пракса.

"Наш принцип озелењавања, има три корака. Први је сређивање косина на копу, други постављање мрежа и трећи хидросетва", каже Лаи Гуихуа, директор рудника "Зиђиншан".

Рудници су на подручју планине Зиђин по којој и носе име, а зелени копови су и туристичка дестинација која доноси приход читавом крају.

Истрошене копове означавају плавом бојом, а потом озелењавају. Обећавају и да ће борски рудници бити - зелени рудници.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво