Читај ми!

Рекордна година за Зиђин, кинеска компанија обећава зелене борске руднике

Од приватизације РТБ Бор прошло је пет година. Кинески Зиђин који послује у 15 земаља бележи рекордну производњу, а готово четвртину те производње доносе српски рудници. Кинески власник обећава зелено рударство.

Рудник на југу Кине је први који је Зиђин отворио и први је добио етикету – зелени рудник. Компанија у условима геополитичких криза и ратних тензија, у прошлој години бележи раст производње више од милион тона бакра и 68 тона злата.

"Прошла година је рекордна. Имали смо пет одсто већи профит у односу на претходну. Сада радимо на формирању петогодишњег плана пословања са применом еколошких стандарда. Бор је део тога", истиче Зоу Лајчанг, председник "Зиђин мајнинг групе".

Одрживо рударство и зелене технологије су им, кажу, први задатак. Подземна експлоатација у руднику је потпуно аутоматизована.

На површинским коповима, две трећине механизације су возила на струју. Озелењавање копова већ је уходана пракса.

"Наш принцип озелењавања, има три корака. Први је сређивање косина на копу, други постављање мрежа и трећи хидросетва", каже Лаи Гуихуа, директор рудника "Зиђиншан".

Рудници су на подручју планине Зиђин по којој и носе име, а зелени копови су и туристичка дестинација која доноси приход читавом крају.

Истрошене копове означавају плавом бојом, а потом озелењавају. Обећавају и да ће борски рудници бити - зелени рудници.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије