Мали: ММФ дао додатну подршку даљем развоју и реформама и програму "Србија 2027"

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је у Вашингтону, на одвојеним састанцима, са замеником директора Међународног монетарног фонда Бо Лијем и директором Департмана за Европу ММФ-а Алфредом Камером и истакао да је ММФ дао додатну подршку даљем развоју и реформама у Србији, као програму "Србија 2027".

Мали је рекао за Танјуг да су то били веома добри и конструктивни састанци на коме су високи званичници дали велику подршку за све оно што је Србија урадила у претходном периоду.

"Наравно и велика подршка за даље наше напоре да развијамо нашу економију. Али су три веома важне ствари које је господин Бо Ли рекао и које желим да поделим са грађанима Србије. Дакле, прва је да је светска економија успорила свој раст, али да се избегла пуна рецесија, што је за нас веома важно. Србија расте брже него остале земље, али важно је да и остале расту, дакле да не буде рецесије у тим земљама и то је закључак ММФ који је за нас такође веома важан", рекао је Мали.

Пренео је да је други закључак био да је ова криза показала да неке земље умеју и знају боље да реагују на кризу, а неке не.

"И да је Србија једна од оних које су много боље реаговале на кризу, чак и у односу на развијеније и богатије земље него што је она. И треће, да постоји велики број изазова у средњем року за цео свет, укључујући и Европу и Србију. И да морамо да будемо веома пажљиви и водимо рачуна о сваком динару. Али, са друге стране је наша стратегија улагања у инфраструктуру, дакле даља изградња путева, брзих пруга, улагање у наше здравство, научно-технолошке паркове, у наше образовање", навео је Мали.

Истиче да је то једина стратегија која на дуги рок може да допринесе даљем расту нашег БДП-а и даљој стабилности која је пак неопходна за повећање плата и пензија.

"Дакле, све што смо до сада урадили, добро смо урадили, оно са чиме морамо да наставимо, осим ствари које сам рекао, јесте даља реформа јавних предузећа. Морамо да завршимо и реформу Пореске управе, морамо да радимо на томе да повећамо продуктивност, дакле да са што више нових технологија, иновација и увођењем вештачке интелигенције - Србија не заостаје него да кренемо и корак испред других", навео је Мали за Танјуг.

Он је нагласио да је то оно што Србија већ ради и да је данас добио потврду да радимо добро и да морамо да наставимо у наредном периоду. Каже да данас има веома важансастанак са агенцијом за кредитни рејтинг Стандард енд Пурс и Мултилатералном агенцијом за осигурање инвестиција (МИГА).

"То је корпорација у Америци која осигурава велике кредите и хоће да даље осигурава кредите за улагања у Србију. Дакле, добро пролазимо, имамо шта да кажемо, имају чиме да се поносе грађани Србије. Наша земља је пример како треба водити одговорну економску политику. Наравно на свиманама је да остваримо пројекат Србија 2027, да завршимо изградњу новог Експа, да будемо добри домаћини 2027. године и да достигнемо тај циљ од 100 милијарди евра БДП-а те године", истакао је Мали.

Додао је да је ММФ и данас у Вашингтону, као и пре неколико недеља, дао подршку за програм Експо 2027. 

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво