Читај ми!

Србија, Мађарска и Словенија спојиле берзе струје, да ли ће бити и ниже цене

Србија, Мађарска и Словенија удружиле су берзе електричне енергије. Заједничка регионална берза уврстила се међу три водеће у Европи. А доноси поузданост у снабдевању струјом и убрзава спајање српског са европским тржиштем електричне енергије.

Заједничка мађарско-словеначко-српска берза електричне енергије доноси вишеструку корист за све три земље – подиже сигурност снабдевања, убразава и олакшава трговину струјом без административних баријера и са повољним утицајем на тржишне цене.

"Ова размена електричне енергије повећава енергетску безбедност наших земља и Централноевропском региону отвара могућност да игра водећу улогу у енергетском повезивању. Не заборавимо да је реч о сарадњи држава чланица Европске уније и земље кандидата за чланство, па смо направили још један корак у правцу енергетске интеграције Западног Балкана у Европску унију", рекао Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Још 2022. године Србија и Словенија основале су заједничку берзу електричне енергије.

Потписивањем споразума о спајању и мађарске берзе све три земље ојачавају, не само енергетске, већ и економске позиције на европском тржишту. Тиме испуњавају још један услов – привлачење инвестиција у обновљиве изворе енергије и њихово прикључење на мрежу.

"Успели смо да потпишемо овај велики споразум који је резултат напорног и веома ангажованог рада, много људи који су били директно и индиректно укључени у овај важан посао", рекао је Бојан Кумер, министар заштите животне средине, климе и енергетике Словеније.

"Задовољство ми је да представљам Владу Србије на овако важном догађају, успостављања прве Регионалне берзе електричне енергије у региону Централне и Југоисточне Европе", рекао је Вељко Ковачевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије.

У Регоналној берзи, српски оператор преносног ситема "Електромрежа Србије" има 25 одсто удела.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије