Читај ми!

Злато je зимница, није инвестиција – зашто су дукати најпрактичнији

Душан Узелац са сајта "Каматица" изјавио је за РТС да није погрешно куповати злато, као и да је реч о сигурном уточишту у кризним временима. Историјски максимум цене злата је заправо последица историјског минимума вредности новца, указује Узелац. Истиче да ако ипак планирате да инвестирате, куповина злата није опција за вас.

На светским берзама цена злата је на новом историјском максимуму, од почетка године порасла је за 14 одсто. 

Душан Узелац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је историјски максимум цене злата заправо последица историјског минимума вредности новца.

"У кризним временима се иде ка сигурном уточишту, које је опипљиво, а то је најчешће у таквим ситуацијама злато. Када неко има новац, а не верује у њега на дужи временски период, тада се одлучује да купује злато. Злато је форма зимнице, сигурно уточиште у кризним временима, али није инвестиција", каже Узелац.

"Дукат најпрактичнији"

Према његовим речима, 60 одсто вредности злата контролишу банкари и нема широку употребну вредност, попут других племенитих метала.

"Није погрешно куповати злато, али ако планирате да инвестирате, то није опција за вас. Треба да обратите пажњу на враћање злата у новац. Дукат је најпрактичнија ствар, препознатљив је код свих, практичан је јер може да се замени за новац и обави функцију за коју је намењен“, објашњава Узелац.

Говорећи о предстојећим трошковима који нам следе због првомајских и ускршњих празника, Узелац каже да треба да се контролишемо у куповини, али да треба и да променимо навике у потрошњи како не бисмо дошли у ситуацију да улазимо из једног кредита у други.

"Сиромаштво је стање духа"

Узелац такође истиче да је важно направити рачуницу у трошковима да не би било проблема током празновања, када је време за опуштање, а не размишљање о новцу.

"Управљање финансијама је бежање од финансијских проблема. Сиромаштво и бепарица су различите ствари. Беспарица је стање у новчанику и сви су је доживели некада, док је сиромаштво стање духа које је много горе", наводи Узелац.

Наглашава да кад заузмемо став да ће живот бити све скупљи, треба да поставимо питање да ли смо довољно плаћени и да ли смо на правом послу.

"Све су то тешка питања, која ће касније олакшати живот. То не треба да доживљавамо као да је неко крив за ту ситуацију, већ да је за акцију потребно да поставимо питање да ли смо на правом месту. Прва рачуница је најтежа и суочавање питањем – да ли живимо живот који себи не можемо да приуштимо", указује Узелац.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво