Читај ми!

Цена сирове нафте диже цене на пумпама, тржиште Србије добро снабдевено

На пумпама и бензин и дизел наредних седам дана биће скупљи три динара по литру. Већ другу седмицу расту и цене сирове нафте на светским берзама. Цена барела премашује 90 долара, што је највиши ниво од октобра.

Нове цене горива важиће до следећег петка, а диктира их не само кретање сирове нафте већ и котације нафтних деривата, а Србија зависи од увоза.

"Цена сирове нафте је почела да расте још пре две недеље, а цена деривата нафте на том референтном тржишту је почела да расте тек после Ускрса. Значи, то је мало померено, али свакако се одражава и на цену горива на нашим пумпама", каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Иако је панчевачка реафинерија у једномесечном ремонту, ресорна министрка је поручила да је тржиште добро снабдевено. На залихама има нафте и деривата за 80 дана просечне потрошње.

"НИС је у претходном периоду повећао увоз како би обезбедили више резерви док ремонт траје, и те резерве су повећне за 50 одсто од нормалних количина. Тако да у том смислу пратимо и залихе на тржишту, и оне које су у власништву државе, као и комерцијалне резерве, како бисмо имали довољно сигурности у случају непредвиђених околности", тврди министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Цену бареала погурале су тензије на Блиском истоку, које су отежале бродски траспорт нафте. Смањење производње, земље Опека и Русија, продужиле су до јуна, па је нову нервозу на нафном тржишту унео и раскорак између понуде и тражње црног злата.

"Подаци за први квартал говоре показују да је потражња повећана за 1,4 милиона барела на дан, више од очекиваноог и пројектованог. Са друге стране, немамо пораст понуде, немамо ниједну земљу која би одговорила оваквом повећању потражње, самим тим долази до неравнотеже и пораста цена. Ова цена од 90 долара је, да кажемо, нова равнотежа", сматра Мићовић.

Ту нову равнотежу поткрепљује и чињеница да се по цени од 90 долара већ уговарају и мајске испоруке нафте.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво