Читај ми!

Шта све зида цену квадрата у Београду

Постоје два начина да се одреди где је центар Београда - географски и по томе колико коштају станови. Цене се годинама мењају, неки делови града су атрактивнији од других.

Просечна цена квадратног метра у Београду је 2.500 евра, у новоградњи скоро 3.000. На Врачару 2.800 евра, у Старом граду 3.300 евра. На Савском венцу квадратни метар кошта од 3.500 евра па до више од 10.000 евра у Београду на води.

На Новом Београду квадрат је око 2.500 евра. Многи зато продају станове у Београду и купују веће у Панчеву. Све више се купује и на левој обали Дунава, где квадратни метар кошта око 1.500 евра. У Сурчину су се цене плацева повећале за стотину одсто откако је најваљен Експо 2027.

"Када погледамо бројке од 2019. на сајтовима за издавање, просечна цена у Сурчину је 1.200, 1.300 евра за некретнину, а данас је то 1.700, 1.750. Ако имате близину ауто-пута, школе, канализациону и водовдну мрежу и све што је саставни део урбаног живота, наравно да и некретнине које су близу добијају нови сјај", каже финансијски консултант Владимир Васић.

На цене некретнина утичу нове саобраћајнице и отварање радних места, а скорији пад цена се не очекује.

"Повећава се цена оних некретнина које су биле 2.000 евра, а имате екстрема који су по 7,8,10 хиљада, али то није правило. Правило је да се најбоље продаје оно што је по две, три хиљаде евра, оно што је 4.000 исто, али ту се смирила цена", напоменуо је проценитељ Милић Ђоковић.

У Сурчину ће цене, кажу, само расти иако су на градилишту "Експа 2027" за сада само машине и радници. Завршено је фундирање темеља, постављају се шипови за хале у којима ће бити изложбени простор. Виде се само темељи објеката, а за највише месец дана, нићи ће први стубови.

"Извели смо све радове који се тичу фундирања на две хале, следећи корак је постављање стубова које ћемо моћи да видимо на лицу места за мање од месец, и то ће бити први резултат да обични људи виде, јер до сада сви радови које имамо су сакривени испод земље и радимо испод терена", каже Бобан Величковић из Грађевинске дирекције Србије.

Изградња националног стадиона почиње за неколико месеци, а овај пројекат већ сада мења изглед Сурчина. Географски гледано, центар престонице сада је Славија или део око Калемегдана. Некада је тако било гледајући и цене некретнина. Међутим, разлике у ценама су све мање. Већ 20 година град се највише развија ка Новом Београду и Сурчину.

"Шири се свуда град. На пример од Миријева оном трасом куда ће ићи метро ту су поскупеле цене, сад су поскупеле и цене некретнина пре свега због Експа и очекивања шта ће бити с њим, тако да уз инфраструктуру се повећавају и цене", сматра проценитељ Милић Ђоковић.

Ако се гледа по цени квадратног метра, центар града је у Београду на води. А, ако је судити по великим пројектима и инвестицијама, може се десити да центар буде на периферији.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије