Читај ми!

Пут до зелене енергије није дуг, али је скуп и захтева брижљиво планирање

Одрицање од угља није ни лак, ни јефтин задатак. Из Владе поручују – Србија је почела енергетску транзицију која мора бити праведна и одржива, што захтева ангажовање свих: енергетских предузећа, струке, привреде и грађана. Сваки произведени зелени мегаватсат је вишеструко користан не само за ЕПС већ за целокупно друштво, кажу у Електропривреди Србије. У ЕМС-у се спремају да подрже и нуклеарке.

Србија је на зеленом путу, а надлежни кажу држава има план. Затварање постројења на угаљ неће бити ни брзо ни нерационално већ постепено и усклађено са изградњом нових обновљивих капацитета.

"Да, планирамо још више капацитета обновљивих извора енегије, али не на уштрб сигурности нашег система, већ да заправо развијамо систем како бисмо могли да интегришемо те веће капацитете обновљиве енергије. Да заиста сваки становник наше земље нема проблема са снабдевањем електричном енергијом и нема проблем да ли му је добро очитано бројило“, рекла је на конференцији у Београду министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

ЕПС најављује нове капацитете за обновљиву енергију

Из ЕПС-а најављују нове капацитете енергије ветра, сунца и посебно воде.

Уз обнову постојећих хидролектрана, припрема се градња „Бистрице", а кључну улогу има и регионална сарадња искоришћења енергетског потенцијала реке Дрине.

Спремају се и за намет који плаћају загађивачи у Европи.

"Сваки произведени зелени мегаватсат је вишеструко користан не само за ЕПС већ за целокупно друштво јер ће створити услове да у наредном периоду помогнемо и привреди да буде кокурентнија јер те таксе неће оптеретити само киловатсат, већ ће оптеретити и финалне производе, посебно код комапанија које су енергтски интензивне и извозно орјентисане“, објашњава в.д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић.

Ради се на четири нова далеководна коридора

Српски преносни систем је дигитализован и умрежен са европским, а ради се и на четири нова далеководна коридора, који ће га ојачати за прихват и складиштење нових извора обновљиве енергије.

У ЕМС-у кажу да се спремају да подрже и нуклеарке.

"Ако моје колеге из Словеније кажу да би пре изашли из Европске уније него да се одрекну нуклеарне енергије ја то подржавам и ја сам дужна да вам то кажем“, истиче генерална директорка "Електромреже Србије" Јелена Матејић.

Агенција за енергетику Србије дала је сагласност за Планове инвестиција и развоја преносног система који су усклађени са десетогодишњим европским планом.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво