Читај ми!

Први електрични аутомобили произведени у Крагујевцу, у току тестирања – када се могу наћи на улицама

У фабрици "Фијат Kрајслер аутомобили" у Kрагујевцу произведени су примерци првог електричног аутомобила у Србији. Они су намењени за такозване "креш" тестове и остала испитивања. Ускоро ће први модели бити тестирани и на улицама Крагујевца, незванично сазнаје РТС.

Први електрични аутомобили произведени у Крагујевцу, у току тестирања – када се могу наћи на улицама Први електрични аутомобили произведени у Крагујевцу, у току тестирања – када се могу наћи на улицама

Како је за РТС незванично потврдио председник Самосталног синдиката ФЦА Србија Саша Ђорђевић, у току су тестирања првог електричног аутомобила који је произведен у нашој земљи.

Прва тестирања су обављена у Крагујевцу, јер фабрика поседује писту за пробу нових аутомобила, али главна сигурносна испитивања – такозвани "креш" тестови врше се у иностранству.

Ђорђевић каже да је, када је тестиран модел “фијат 500Л” пред почетак серијске производње, око 200 примерака направљено само за испитивање.

"Сваки од тих модела мора да прође опсежна тестирања – сигурносна испитивања, бочне ударе... Сваки од њих треба на тим тестовима да добије одређени број звездица како би био потпуно сигуран”, навео је Ђорђевић.

Ускоро нови модел и на улицама Крагујевца

Може се очекивати да се нови електрични аутомобил тестира и на улицама Крагујевца, бар уколико буде следио досадашњу праксу "Фијатових" модела.

Када је тестиран старији брат, "фијат 500Л", он је заштићен, у маскирној фолији вожен улицама града, али и Шумадије, у једном делу тестова.

Ђорђевић очекује да ће тако бити и са новим електричним аутомобилом.

Радници из иностранства враћени у Србију, очекују се нова запошљавања

Говорећи о броју радника у крагујевачкој фабрици и да ли су спремни за серијску производњу новог модела, Ђорђевић каже да јесу.

Наводи да су се радници који су били на обукама у иностранству вратили у Србију у неколико фаза, као и да су одмах укључени у послове у вези са производњом новог аутомобила.

Поред тога, додаје, ускоро ће бити отворени и конкурси за пријем нових радника који ће такође проћи неопходне обуке.

Нема потврда из "Стелантиса"

Из компаније "Стелантис" нису желели да потврде информације о првим моделима произведеним у Крагујевцу, нити да ли трају тестирања, истичући само да је пројекат у току.

Још се не зна тачан датум када ће први крагујевачки електрични малишан бити представљен јавности, али ни где ће то бити. Ђорђевић напомиње да је то први електрични аутомобил произведен на Балкану, као и да би било лепо да буде представљен у Србији.

Неколико датума је у оптицају, а готово је извесно да ће нови модел бити представљен на лето.

Иако се у јавности говорило да ће овај електрични аутомобил бити рестилизован модел Фијатове "панде", компанија "Стелантис" није то потврдила нити објавила званичан назив новог модела.

Више пута се у домаћој јавности спекулисало око изгледа аутомобила и цене, али компанија то још није обелоданила.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво