Читај ми!

Како теку радови на Моравском коридору и хоће ли догодине бити завршен

Пуштањем у саобраћај 28 километара прве деонице Моравског коридора, Kрушевац је крајем прошле године добио излаз на ауто-пут. До краја године, очекује се завршетак нових 50 километара, а догодине, спајањем Трстеника и Адрана, завршетак свих 112 километара најсавременије дигиталне саобраћајнице која ће повезати Расински, Рашки и Моравички округ. С лепим временом, радови су интензивирани.

На градилишту, дуж читаве трасе ауто-пута, свакодневно је ангажовано 3.700 људи и 1.500 јединица механизације. Највише на деоници од Kошева према Трстенику где је насип готово завршен, као и 70 одсто објеката.

Почели су и најзначајнији радови на хидротехничком уређењу 13 километара тока Западне Мораве и горњим слојевима коловозне конструкције.

"Kад је у питању лева трака, ми смо завршили постељицу, односно дробљени камени агрегат преко два километра и све смо то ставили под два слоја асфалта. Kада је у питању десна трака, негде око 3.600 метара је под три слоја каменог агрегата, до сада смо урадили негде око 2.400 метара другог слоја асфалта", наводи Александар Антић, директор ЈП "Коридори Србије".

Биће реконструисана и пруга која ће већим делом ићи трасом Моравског коридора

Улагања у инфраструктуру предуслов су локалног развоја, нових инвестиција и радних места. За житеље Расинског и Рашког округа добра вест је да се завршава и пројекат реконструкције 150 километара пруге Сталаћ–Kрушевац–Kраљево–Рудница до Новог Пазара, која ће већим делом ићи трасом Моравског коридора.

"Она је међу овим регионалним пругама за чију реконструкцију преговарамо са ЕУ, што значи да ће овај крај имати једну модерну пругу чија ће брзина бити 120 километара на сат и наравно ауто-пут који ће омогућити да се људи брзо превезу. И то значи праву децентрализацију Србије. Децентрализација је када урадите пут, када урадите пругу и када се заиста сви градови повежу, да људи могу да буду мобилни и да може да се инвестира", наглашава Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

До краја године план је да у Србији буде завршено 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а до 2027. тростуко више.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво