Читај ми!

Момировић: Ускоро нова акција за потрошаче - још више производа и атрактивније цене

Акција "Боља цена" значајно је допринела обарању цена и зато ћемо у новим околностима донети и нову меру, каже за РТС министар Томислав Момировић. Пратимо шта се догађа на тржишту, преговарамо са трговцима, произвођачима, добављачима и изаћи ћемо ускоро са новом акцијом, најавио је Момировић и додао да ће бити "убачени још неки врло важни производи".

Светски је дан права потрошача. У протеклих годину и по дана спроведено је 5.000 надзора тржишне инспекције, кажу из Mинистарства трговине и најављају да ће ускоро почети нова акција, која се наставља на "Бољу цену".

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да право потрошача није неко апстрактно право, већ је то право сваког грађанина да његов тешко зарађени новац буде адекватно вреднован, а обавеза је државе да то право штити.

"Прошли смо дуг период од незапослености од скоро 30 одсто, од минималне плате од 120 евра, до тога да је у децембру просечна плата била већа од 90.000 динара. Ми смо тамо где су западне земље биле пре 40 година. Али то не значи да тако тешко зарађен новац може олако да се третира. Овде причамо о правним пословима мале вредности. Овде причамо о људима који купују патике за своју децу. Овде причамо о људима који купују веш машине. И наравно да судска заштита није ефикасна када причамо о овим пословима. Али зато је ту влада, зато је ту Министарство трговине, сектор за заштиту потрошача којима можете да се обратите“, истакао је Момировић.

У претходних годину и по дана око 5.000 надзора

Додаје да је у претходних годину и по дана, било 5.000 надзора тржишне инспекције и да су 40 одсто тих поступака решили споразумно са трговцима. Реч је о заштити потрошача - тих 5000 надзора је десет надзора сваки дан, и суботом и недељом. Позвао је грађане да се обрате Министарству трговине.

"Не може неко да купи патике и да за три дана оне пропадну. Ја позивам људе да се обрате Министарству трговине, уколико су у оваквој ситуацији. Држава има своје тело, влада има своје тело“, рекао је Момировић.

То могу да учине преко сајта, као и писаним путем. Подсећа да је у претходних годину и по дана формирано посебно тело које вансудски решава те спорове.

"То тело је установљено пре мало више од годину дана, тако да то није ни постојало као ефикасан метод заштите потрошача пре неколико година. Да ли је 5.000 довољно - требало би да буде још више. Позивам људе још једном да се обрате Министарству трговине. Урадили смо велику ствар, као и регистар Не зови ме“, додаје министар Момировић.

Према његовим речима, трговци немају права да узнемиравају грађане који не желе да буду узнемиравани рекламом њихових производа.

Регистар Не зови ме - више од 10.000 људи се пријавило

Момировић је рекао да свако ко жели може да се пријави, да каже да не жели да буде узнемираван.

"Нешто више од 10.000 људи се пријавило. Није тако мало. Трговци имају обавезу да то поштују. Уколико не поштују, биће санкционисани. Морају да се информишу ко је у том регистру пре тога. Још увек то трговци не спроводе доследно. Зашто? Још увек је ново. Али смо ми имали већи број интервенција. Санкционисали смо неке трговце. Још ћемо ефикасније то радити у будућности. Трговци морају то да прате. Не смемо да дозволимо да се манипулише грађанима, нарочито старијим људима. Зато смо и увели овај регистар. И он полако све више добија свој пуни смисао“, каже Момировић.

Ефекти акције "Боља цена", ускоро и нове мере

Момировић каже да је једна од основних обавеза државе да штити наше грађане од високих цена које постоје на тржишту.

"Ми смо прошле године имали инфлацију од скоро 16,5 одсто. Та инфлација је директна последица рата на истоку Европе. Спровели смо ову акцију, коју су, могу слободно данас да кажем, копирале практично све земље у региону. Оборили смо инфлацију на 5,5 одсто“, каже министар.

Републички завод за статистику каже да је акција "Боља цена" учествовала у обарању инфлације са 16,5 одсто, подсећа министар.

кција је значајно допринела обарању цена и ми морамо у новим околностима да донесемо једну нову адекватну меру. Пратимо шта се догађа на тржишту, уочавамо неке добре трендове и неке не тако добре и изаћи ћемо са новом акцијом“, објашњава Момировић.

Нова акција ће се надовезати на претходну "Боља цена" - још више производа, још атрактивније цене, најављује.

Да изађемо у сусрет потребама људи, као и код права потрошача, бавимо се конкретним стварима, бавимо се човеком, додаје Момировић.

Које би намирнице могле да појефтине

Када је реч о акцији "Боља цена", ту је било 36 група производа и то нису били било какви производи.

"То су производи које купује сваки грађанин наше земље, од млека, јогурта, пелена, средстава за хигијену. Очекујемо да ћемо убацити још неке врло важне производе, преговарамо са трговцима, произвођачима, добављачима. То је један комплексан низ“, Момировић верује да ће се то ускоро догодити.

"Направили смо велики резултат. Оборили смо инфлацију заједничким активностима Владе Србије и Народне банке. Нећемо се зауставити док инфлација не падне испод 3 одсто“, закључио је Момировић.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво