Читај ми!

У Србији прошле године запослено више од 52.000 странаца – које професије су и даље дефицитарне

Прошле године, у Србији је издато више од 52.000 радних дозвола странцима, што је скок од близу 70 одсто у односу на годину дана пре. Само у Београду је 30.000 страних радника више. И поред тога, и даље недостају сви профили радника. Неке процене су да недостаје око 20.000 возача и отприлике исто толико радника у угоститељству.

Од укупног броја придошлих, највише је радника из Kине, њих 10.000. Други по бројности су грађани Русије - 8 000, затим 5.500 радника из Турске, 3.000 из Индије а следе Kуба, Непал, Бангладеш и, коначно, земље из суседства.

"Ми у нашој култури свакако имамо људе који су у оквиру Мајкрософта са разних страна, али што се тиче самог развоја софтвера из Београда, ми већ неких пет, шест година имамо стратегију запошљавања не само из Србије, него из целокупног региона Западног Балкана", рекао је Милан Госпић, директор "Мајкрософт Србија".

У Републици Српској процењују да ће трендом пада незапослености за најкасније четири године остати без расположивог кадра на бироу.

"Када су у Немачкој одлучили да то буде флексибилан приступ, а наши људи иду горе, апсолутно је непотребно да имамо квоте. Шта квотама штитимо?", упитао је Саша Аћић, директор Уније послодаваца Републике Српске.

Србија је једна од потписница Глобалног споразума о миграцијама који треба да штите мигранте, али и да буде у функцији одрживог развоја.

"Програмски оквир укључује да се анализира тржиште рада, да се ради на инфорамтивним системима као на пример Welcome to Serbia, као један од примера добрих пракси које треба пратити", указала је Донатела Брадић из Међународне организације за миграције УН (ИОМ).

Приоритет да се врате они који су напустили Србију

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић за време чијег је мандата као министарке за рад и започела израда закона о запошљавању странаца и потписано више међудржавних споразума, каже да су се ти радници показали као добри и да су се породично брзо интегрисали.

"Оно што јесте неминовно јесте та миграција радне снаге и миграција из иностранства, али приоритет свих наших активности јесте да се наши људи који су, нажалост, неких претходних година у потрази за послом отишли, да се они врате", навела је Кисићева.

Није тајна да је Европска унија обезбедила велика средства за афричке земље, пре свега Мароко, Тунис и друге, одакле намерава да привуче таленте.

У Србији се почело са израдом прве листе дефицитарних занимања, а страни држављани који поседују тражене квалификације неће морати да чекају одобрење Националне службе за запошљавање.

Тај списак ће бити подложен изменама, јер ако се утврди да у неким струкама више не мањка радника и да би новопридошли страни радници могли да угрозе посао домаћим, Влада ће их брисати са списка дефицитарних послова.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво