Читај ми!

Инфлација успорава, цене попуштају – неки производи ипак скупљи у Србији него преко границе

Раст цена је успорен и инфлација ће се у другој половини године вратити у границе циља – на око три одсто, кажу у Народној банци Србије (НБС). Истичу да би инфлација већ у фебруару требало да се спусти на пет и по процената. Очекују и бржи раст буто домаћег производа, до краја године три до четири одсто.

Инфлација краткорочно може некоме да користи, али дугорочно свима штети. После неизвесности коју је донела у протекле две године, сада успорава, а економска очекивања расту.

"У границе циља од три плус минус један и по одсто, инфлација ће се највероватније вратити средином ове године. Крајем године ће се, затим, приближити централној вредности циља што је ниво око кога ће се кретати у средњем року", истиче Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС.

Пад цене хране

Томе су, каже, највише допринеле мере Народне банке, али и успоравање инфлације у свету и пад тражње. Пресудно је, ипак, утицала пољопривреда, односно храна.

"Цене поврћа су од јула до децембра кумулативно смањене за 16,1 одсто. Такође, цене у оквиру базне инфлације су у првој половини 2023. расле за 4,2 одсто, а у другој половини за 2,4", објашњава Саво Јаковљевић, директор сектора Истраживања у НБС.

Истиче да у другој половини године у свим компонентама и структури имамо пад доприноса и раста, што су фактори који су утицали на смањење инфлације.

Монополи, марже и уговори

На старо питање како то да су неки производи у другим земљама јефтинији, гувернерка кривца адресира на монополе, марже и ексклузивне добављачке уговоре.

"Неко ко је склопио ексклузивни уговор, тешко да ће се повући с тржишта где је монополиста, не дозвољавајући конкуренцију. Знате ли колика је маржа на шећер, што то уопште није оправдано. А ко се прозива – произвођач шећера", наводи Табаковићева.

Униформне цене је каже нерално очекивати, али би реално било да њих одређује конкуренција.

Реална је, каже, и прогноза да ће се уз приземљену инфлацију потрошња опоравити и уз инвестиције, приватне и државне, до краја године погурати укупан раст привреде на 3,5 процента.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара