Хил: Србија треба да искористи прилику да постане важан економски играч у Европи

Амбасадор САД Kристофер Хил каже да Вашингтон веома цени однос са Београдом и сматра да Србија треба брзо да искористи прилику да постане важан економски играч у Европи.

На Генералној скупштини Америчке привредне коморе (Amcham) Кристофер Хил је истакао да Америка и Србија имају много тога заједничког иако повремено постоје проблеми са којима морамо да се суочимо".

Према његовим речима, 2024. година није важна само због избора широм света, већ и зато што ће се у њој одредити шта је то што ће Србија и САД моћи да ураде заједно у многим есенцијалним и важним областима, посебно у бизнису.

Како је нагласио, зато је у додатном приближавању Србије и САД улога Америчке привредне коморе веома важна.

Хил је додао да гледа у будућност и то у 2027. која иако је далеко брзо долази и подсетио да је то важна година за Србију због манифестације Експо и због могућности које та светска изложба доноси.

"У амбасади, уверавам вас, гледамо на одлуке у вези са инвестицијама, тендерима и њиховом транспарентношћу као и на фер услове који ће доводити америчке компаније у Србију", рекао је Хил.

Напоменуо је да је у многим аспектима време за Србију да "без обзира на агенду ЕУ" искористи прилику да постане важан економски играч у Европи "без обзира на то што је мала када се упореди са неким земљама".

"Kао што видите у НБА, није битно ако си мали, али мораш бити брз. Мораш бити фокусиран и спреман да идеш напред када је лопта код тебе. Тако да, сви који су ту присутни у Америчкој комори, морате да радите најбоље што можете на успешним пројектима. Морамо да радимо ефикасно, морамо да учинимо да нас допринос буде што већи, да економија буде транспарентна, довољно добра, да наставља да привлачи инвеститоре који ће желити да кажу да желе да буду њен део", рекао је Хил.

Додао је да сви морају да раде што боље, али да постоје и они који често говоре о тешкој и турбулентној историји Србије.

"Чињеница је да је прошло 25 година од тада када је било тешко Србији, али 25 година је можда довољно време да размислимо шта се десило, да обратимо пажњу, да разговарамо где треба да почнемо да гледамо напред како би будућност била боља од прошлости", навео је амбасадор.

Председник Америчке привредне коморе Стефан Лазаревић изразио је очекивање да ће нова Влада Србије за разлику од претходне имати пун мандат како би могла да се фокусира на креирање стабилног пословног окружења и како би могла да се бави убрзавањем процеса ЕУ интеграција.

Лазаревић је рекао да су у протекле две године од избора чланова одбора сви били сведоци економских изазова, како на глобалном нивоу, тако и у Србији.

Подсетио је да је рат у Украјини проузроковао много лоших ствари, између осталог и енергетску неизвесност и кризу, инфлацију, проблеме у ланцима снабдевања који су наслеђени из периода пандемије.

"У таквим околностима Управни одбор Коморе је желео да креира дугорочну стратегију коју смо имали прилику да изложимо влади Србије са циљем ублажавања ефеката кризе у кратком периоду, а у дугорочном са циљем креирања стабилног пословног окружења у Србији", рекао је Лазаревић.

Навео је да су у оквиру те стратегије дефинисане четири приоритетне области: дигитална транформација, доследно спровођење зелене агенде у областима енергетике и заштите животне средине, унапређења система здравствене заштите и подршке свим регионалним иницијативама које за циљ имају економске интеграције.

"Такође, бавили смо се унапређењем економских односа Србије и САД и имали смо низ састанака са представницима Сената и Kонгреса након чега је дефинисан оквир за унапређење односа двеју земаља", рекао је Лазаревић и додао да у наредном периоду очекује реализацију неких препорука из тог оквира.

Америчка привредна комора представила је на Генералној скупштини у Београду, најважније резултате рада у протеклој години у Србији.

Kако је речено на скупу, један од важних задатака те организације био је рад на унапређењу пословног окужења за подстицање инвестиција, посебно у области обновљивих извора енргије, као и измена закона о трговини и оглашавању.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво