Експанзија зелених киловата – Кина предњачи, највећи соларни пројекти у Јапану и Египту, шта је најважније за ЕПС

Капацитети обновљиве енергије на планети прошле године су увећани за 50 одсто. У градњи зелених електрана предњачи Кина, која је у погон пустила соларних електрана колико цео свет заједно. И Србија је амбициозно закорачила у зелену транзицију, у складу са захтевима Европске уније.

План Србије поклапа се са планом Европске уније – до половине века декарбонизовати енергетски сектор. Наша земља на мрежи већ има девет ветропаркова и неколико мањих соларних електрана, и припрема се градња више од десетак сличних постројења. Стручњаци истичу да је најважније што је ЕПС закорачио на зелени пут и већ гради први ветропарк у Костолцу.

Стручњак за енергетику Жељко Марковић каже да ЕПС као најзначајнији произвођач мора да озелени свој портфељ и да они то већ раде.

"У зеленој транзицији за Електропривреду Србије је важно да постојећа средства, као што су истрошени копови и то земљиште, искористи за производњу зелене енергије, да ту поставља соларне електране, да ту поставља ветропаркове", објашњава Марковић.

У Јапану и Египту највећи соларни пројекти

Широм света граде се мегасоларне и ветроелектране на копну и мору.

Север Европе се све више ослања на турбине које покреће ветар са Балтичког мора.

Јапан и Египат покренули су до сада највеће соларне пројекте.

Такетоми Јукио из јапанске грађевинске компаније "Сумитомо Мицуи" истиче да соларна енергија на мору може произвести велику количину електричне енергије због ефекта хлађења површине воде.

"Такође нам омогућава да користимо велику количину простора који немамо на копну", додаје Јукио.

Стручњак за енергетику из Египта Јенс Франсен наводи да Египат има популацију од 105 милиона људи и милион више сваке године.

"Пошто ми желимо да се грејемо зими, они желе да се хладе лети, тако да постоји огромна глад за енергијом", напомиње Франсен.

Са експанзијом градње ветропаркова и соларних електрана Кина убрзано гради и велика складишта за прихват зелених киловата по најновијим технологијама.

Су Донгџије, инжењер у кинеском Институту за електричну енергију и пројектовање каже да је складиштење енергије важна инфраструктура за изградњу новог енергетског система.

"Брзо развијамо више техничких праваца за складиштење енергије подстичући домаћу индустрију и сировине за батеријске ћелије и електричну опрему", додаје Донгџије.

Прошле године у Дубаију свет се обавезао да до 2030. године утростручи капацитете обновљиве енергије. Али и поред бројних започетих пројеката "Међународна агенција за енергију" упозорава државе – то је недовољно да се испуни климатски договор, па треба предузети и додатне активности.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара